Élet-Stílus

Törőcsik Mari: elég messziről jöttem vissza (videó)

Hivatalosan is megnyitották csütörtökön este a 40. Magyar Filmszemlét. A súlyos betegsége után most először nyilvános szereplést vállaló Törőcsik Marit vastapssal köszöntötte a közönség.

„Elég messziről jöttem vissza, és hát visszajöttem. Azért jöttem vissza, hogy újra színpadra álljak, és önök előtt megnyissam a 40. Magyar Filmszemlét. És azért is állok itt, mert 1955 óta a magyar film az én életem része is. Kívánom, hogy az elkövetkezendő napokban olyan filmeket lássanak, amik örömet szereznek önöknek. Köszönöm.” – így hangzott Törőcsik Mari rövid megnyitó beszéde. A színésznő csak erre a két percre jött föl a színpadra, a beszéd után pedig rögtön lekísérték. Óriási vastaps köszöntötte a még gyengélkedő művésznőt.




Az első nyilvános szereplés

A Budapest Kongresszusi Központban tartott ünnepségen számos szakmai elismerést, köztük az Életműdíjakat és a Magyar Mozgókép Mestere kitüntetést is átadták, és levetítették Kenyeres Bálint Európa-díjas filmrendező A repülés története című új filmjét. Életműdíjat idén Bacsó Péter filmrendező, Bertalan Tivadar festő, látványtervező, Kemenes Fanni jelmeztervező, Szilágyi István színművész és Szőnyi G. Sándor filmrendező, televíziós rendező kapott.

A Magyar Mozgókép Mestere kitüntetést Elek Judit filmrendező, forgatókönyvíró vehette át.



Megnyitott a 40. Magyar Filmszemle - KÉPGALÉRIA



Megnyitott a 40. Magyar Filmszemle – KÉPGALÉRIA


A magyar filmesek jubileumi seregszemléje a dokumentum- és a tudományos-ismeretterjesztő filmek vetítésével már kedden megkezdődött; a versenyben részt vevő 18 nagyjátékfilmet és 30 kisjátékfilmet csütörtökön kezdték vetíteni.

Az idén a Huszárik Zoltán emlékének ajánlott filmszemlét ezúttal a MOM Parkban, az Urániában, a Bem moziban és a régi-új helyszínen, a Kongresszusi Központban követhetjük figyelemmel. A számos kiegészítő programot is tartalmazó rendezvénysorozat a tavalyi 160 után, idén 200 millió forintba kerül a szervezőknek. A költségnövekedés leginkább a Kongresszusi Központ többnapos bérlésének köszönhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik