Élet-Stílus

Az olcsóbb, de nagyobb lakásokat viszik

A hitelfelvételi lehetőségek 2008 végi drasztikus szigorításának hatására nőtt az olcsóbb lakások népszerűsége, ugyanakkor a lakóingatlanok mérete nem csökkent.

2008 utolsó két hónapjában az előző tíz hónaphoz képest minden kategóriában és területen csökkent a használt lakások fajlagos ára, csak a téglalakások országos átlagára nem változott. A folyamatos árcsökkenés már 2007 végén elkezdődött – mutat rá az Otthon Centrum elemzése.

Ellentétes folyamat figyelhető meg ugyanakkor az új lakásoknál: 2008 november-decemberében 1-5 százalékkal magasabb árakat regisztráltak minden kategóriában, mint az év első tíz hónapjában. Az új lakások árának csökkenése egyelőre a beruházói költségek folyamatos emelkedése és a viszonylag egyenletes kereslet miatt nem indult meg.
Az olcsóbb, de nagyobb lakásokat viszik 1

A 2008 végén megvásárolt lakóingatlanok mérete vagy ugyanakkora, vagy nagyobb, mint az év addigi időszakában, illetve 2007 utolsó két hónapjában vásároltaké. A vevők a lakásméretből egyelőre nem engednek, viszont olcsóbb ingatlanokat vesznek. Akik leginkább megérzik a hitelszigorításokat, és valóban csak kisebb lakást tudnának vásárolni, azok kivárnak. A vevők szűkös pénzügyi forrásaikkal szembesülve minőségi kompromisszumokat kötnek, azaz a lakás ára jóval fontosabbá válik, mint az állapota. 2008 utolsó két hónapjában mintegy felére zsugorodott a lakóingatlanok piaca 2007 hasonló időszakához képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik