Élet-Stílus

Federer lemosta a pályáról Roddickot

Amerikai-orosz döntőre kerül sor szombaton női egyesben az ausztrál nyílt teniszbajnokságon: a korábbi háromszoros győztes Serena Williams Dinara Szafinának ad majd randevút. A férfiaknál Federer magabiztosan verte Roddickot.

A nőknél mind a két győztes két szettben vette az utolsó előtti akadályt. A 22 esztendős Szafina honfitsársát, Vera Zvonarjovát múlta felül a csütörtöki elődöntőben úgy, hogy az első játszmában háromszor is elvette annak adogatójátékát.

Szafin húga kiválóan kezdett, és bár Zvonarjova 3:3-nál utolérte, végül is simán, zsinórban három játékot nyerve előnybe került. A második játszma szoros csatát hozott – két-két brékkel -, a rövidítésben viszont ismét Szafina volt a jobb, így másodszor játszhat döntőt Grand Slam-tornán. Tavaly a Roland Garroson került a csúcs közelébe, de kikapott a szerb Ana Ivanovicstól.

„Emlékszem, 2005-ben televízión néztem végig testvérem (Marat Szafin) melbourne-i diadalmenetét. Ha visszagondolok erre, még most is könny szökik a szemembe. Óriási, hogy a nyomdokaiba léphetek, hiszen mindig is ő volt a bálványom, nagyszerű lenne hozzá hasonlóan Australian Opent nyerni” – nyilatkozta Szávay Ágnes egykori páros partnere.

Élete legnagyobb sikerének küszöbén Szafina (MTI/EPA)

Élete legnagyobb sikerének küszöbén Szafina (MTI/EPA)

Szafina a Jelena Gyementyjevát búcsúztató Serena Williamsszel találkozik majd a döntőben. A 27 éves amerikai 6:3-mal húzta be az első játszmát, majd a második „menetben” 0:3-ról állt talpra – háromszor is elvette riválisa szervajátékát -, és 6:4-gyel abszolválva az újabb szettet, 1 óra és 39 perc játék után fogadhatta ellenfele gratulációját. Jóllehet, ő rontott többet, 34 ki nem kényszerített hibát követett el a meccsen.

Serena karrierje negyedik döntőjére készülhet Melbourne-ben, 2003-ban, 2005-ben, valamint 2007-ben is megnyerte a viadalt, ha most is sikerrel jár, a világranglista élére kerül. „Utóbbira nem szabad gondolnom, csak is arra, hogy még egy meccset nyerjek az Australian Openen” – így Williams, aki egy vereség mellett örször már legyőzte a soros ellenlábasát. A két játékos a tavalyi US Open elődöntőjében is találkozott egymással, akkor a fiatalabbik Williams-lány könnyedén, 6:3, 6:2-re győzött.

Telt ház a Rod Laver Arénában (MTI/EPA)

Telt ház a Rod Laver Arénában (MTI/EPA)

A férfiaknál csütörtökön egy elődöntőt rendeztek. A Federer-Roddick-összecsapás három sima szettben eldőlt, mivel az amerikai játékos csak a szerváinak köszönhetően tudta tartani – egy ideig – a lépést a volt világelsővel. Az első játszma hamar eldőlt, a folytatásban pedig Federer kétszer is 5:5-nél brékelte riválisát, majd hozta az adogatójátékait, és a meccset is.

Hogy ki lesz a svájci ellenfele a döntőben, az pénteken a Nadal-Verdasco-meccsen derül ki. A 14. Grand Slam-trófeájára – s ezzel a csúcstartó amerikai Pete Sampras rekordjának beállítására – törő Federer korábban 2004-ben, 2006-ban és 2007-ben diadalmaskodott az Australian Openen.

Federer – érthető okokból – szívesebben játszana Verdascóval, mint régi riválisával, az őt többször is legyőző Nadallal. “Jobb lenne Fernandóval csatázni a fináléban, mert ő először játszana Grand Slam-finálét, s ez számomra komoly előnyt jelentene. Rafával hosszú ideje küzdünk egymással, jó néhány késhegyre menő meccset vívtunk már, s most is nagyon kiélezett összecsapásra számíthatok. Jelenleg ő a legjobb játékos a világon, könnyedén nyerte a meccseit, viszont Fernando Murray ellen öt-, Tsongával szemben pedig négyszettes meccsen diadalmaskodott. Persze, ha döntős lesz, bizonyára teljesen összeszedi magát az utolsó derbire.”

Australian Open, elődöntők
Női egyes:
S. Williams (amerikai, 2.)-Gyementyjeva (orosz, 4.) 6:3, 6:4
Szafina (orosz, 3.)-Zvonarjova (orosz, 7.) 6:3, 7:6 (7-4)

Női páros:
S. Williams, V. Williams (amerikai, 10.)-Dellacqua, Schiavone (ausztrál, olasz 12.) 6:0, 6:2
Hantuchova, Szugijama (szlovák, japán 9.)-Dechy, Santangelo (francia, olasz) 6:4, 6:3

Férfi egyes:
Federer (svájci, 2.)-Roddick (amerikai, 7.) 6:2, 7:5, 7:5

Férfi páros:
B. Bryan, M. Bryan (amerikai, 2.)-Dlouhy, Paes (cseh, indiai, 4.) 6:3, 6:3
Bhupathi, Knowles (indiai, bahamai, 3.)-Kubot, Marach (lengyel, osztrák) 6:3, 6:1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik