Élet-Stílus

Lejtmenetben az irodabérleti díjak

A magyar ingatlan piacon 2010 vége felé, 2011-re várható fellendülés. Az irodai piacon például a tavalyi, négyzetméterenkénti nettó 0,5 eurós csökkenés után az idén további 1 euróval mérséklődnek a bérleti díjak.

A Colliers szerint az idén az ingatlantulajdonosok kisebb megtérüléssel számolhatnak, a bankok finanszírozási politikája továbbra is szigorú lesz, s kiéleződik a verseny a bérlőkért. Az elemzők szerint a magyar ingatan piacon az idén 200 millió eurót fektetnek be, szemben a tavalyi 414 millió euróval: 2007-ben még 1,8 milliárd euró volt az ingatlan befektetések összege.

Az elmúlt egy évben negatív értékváltozások voltak a ingatlanpiacon. A keresleti és a kínálati oldal elemzése alapján átlagosan 15-20-50 százalékos értékcsökkenés következett be az ingatlan helyétől és típusától, minőségétől függően. A telkek esetében az értékcsökkenés egyes esetekben eléri a 70 százalékot is, különösen ott, ahol úgynevezett ingatlan lufi alakult ki. Idén már jóval kisebb értékcsökkenés várható a piacon, gyenge aktivitás mellett.

Növekedésben bíznak

Budapesten és környékén tavaly év végén 1,4 millió négyzetméter ipari ingatlanállomány volt, amiből a spekulatív terület elérte a 940 ezer négyzetmétert. Tavaly 250 ezer négyzetméter spekulatív területű ipari ingatlan épült, 73 százalékkal több mint 2007-ben. Tavaly összesen 330 ezer négyzetméter ipari területre kötöttek szerződést mintegy 100 tranzakció keretében. Az összes bérbe adott terület 82 százalékkal volt nagyobb a 2007. évinél. Az ipari területen az üresedési ráta 2008 végén 17 százalék volt, szemben a korábbi évek 9-12 százalékos arányával. Igaz, a növekedést befolyásolta azt is, hogy egy nagy cég tönkrement.

A Colliers szerint az ipari ingatlan piacon az idén a fejlesztői aktivitás csökkenni fog, főleg a spekulatív jellegű területen: 2009-ben mintegy 250 ezer négyzetméter alapterületű új ingatlant adnak át, ennek a fele már épül, vagy már átadás alatt van. A kereslet stabil lesz, a bérleti díj például a nagy alapterületű raktárak esetében négyzetméterenként 4-4,4 euró lesz. Ugyanakkor a vásárlói piac befagy, nagyobb tranzakciók már most sincsenek.

Továbbra is népszerű a belváros

Az irodai piacon a Collieres szerint az idén például egyes kategóriák, például a jó színvonalú “A” esetében az üresedés eléri a 25 százalékot, szemben a tavalyi 18 százalékkal. A folyamatban lévő építkezések területe 331 ezer négyzetméter, ebből az “A” kategóriásaké 248 ezer négyzetméter. Tavaly összesen 325 ezer négyzetméter irodát vettek bérbe Budapesten.

A bevásárlóközpontok bérbe adható területe folyamatosan nő, dacára annak, hogy a fogyasztás csökken. A kereskedők továbbra is a modern bevásárlóközpontokat keresik, s még mindig nagy az érdeklődés a belvárosi üzletek iránt.

Folytatódik az a tendencia is, hogy miközben a kiskereskedelmi terület nő, csökken az üzletek száma, azaz az átlagos boltméret tovább bővül. A nemzetközi és a magyar láncok pedig tovább növelik részesedésüket miden területen, tavaly például 5 százalékkal csökkent a magyar aktív, tipikusan 1-3 bolttal rendelkező kiskereskedők száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik