Élet-Stílus

Szombattól büntethet a rendőr a kötelező miatt

admin
admin

2009. 01. 27. 15:53

A 30 napos haladék lejártával, január 31-től kérheti a rendőr az autósoktól a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) igazolását.

Az autósoknak január 30-ig be kell fizetniük az idei kgfb díjának első részletét. A jogszabály adta 30 napos haladékot követően a rendőr szabálysértési feljelentést tehet az ellen, aki nem tudja igazolni a biztosítás meglétét – derül ki a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) közleményéből.

Az igazolásra a következő dokumentumok szolgálnak: a biztosítási kötvény, a biztosító által kiállított igazoló lap, illetve bizonylat, valamint a csekk. Aki csoportos beszedési megbízással, vagy banki átutalással fizeti a kgfb díjat, a rendőr attól nem köteles elfogadni a banki igazolást. Ilyenkor a biztosítótól kell kérni bizonylatot, illetve igazoló lapot.

Az év végi váltás miatt mindig akad olyan biztosító, amely nem tudja feldolgozni időben az új szerződéseket, és nem küld csekket vagy számlát január 30-ig valamennyi ügyfelének, helyette további 30 napos díjfizetési halasztást engedélyez. Ez a megoldás hatályban tartja a szerződést, de szabálysértés alól – legalább is a jogot szó szerint véve – nem mentesít.

A FBAMSZ azt javasolja az autósoknak, hogy aki még nem kapott csekket, illetve kgfb igazolást a biztosítójától, az oda forduljon, ahol a szerződést kötötte, Ez lehet az adott biztosító ügyfélszolgálata, vagy pedig a biztosítási alkusz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.