Élet-Stílus

Beindult a magyar évad New Yorkban

A Budapesti Fesztiválzenekar nagy sikerű koncertjével a New York-i a Carnegie Hallban szombat este hivatalosan megnyílt az Extremely Hungary című amerikai magyar kulturális évad.

A cigányzene témája köré épülő koncert a Carnegie Hall Stern Auditóriumát megtöltő mintegy 2800 fős közönség rajongását váltotta ki: az álló ovációval fogadott előadás után az együttest többször visszatapsolták. A New Yorkban és Washingtonban rendezendő tíz hónapos magyar évad célja bemutatni a kortárs magyar művészetet, illetve annak az amerikai kultúrára tett hatását.

A koncert Ökrös Oszkár cigány cimbalmos improvizációjával kezdődött, majd a közönség tradicionális cigány népzenét és népi, cigány ihletésű szimfonikus darabokat hallhatott. A zenekar – amellyel több számot együtt játszott idősebb és ifjabb Lendvay József cigány hegedűművész – előadta Liszt Ferenc 3. magyar rapszódiáját, Johannes Brahmstól az 1., a 11. és a 15. magyar táncot, valamint az 1. szimfóniát, továbbá Pablo de Sarasate Zigeunerweisen (Cigánymelódiák) című darabját. Különösen nagy sikere volt a visszatapsolt ifjabb Lendvay József improvizációjának.

A magyar zene ünnepén – amely a Fischer Iván vezette Budapesti Fesztiválzenekar szombat esti előadásával kezdődött – január 24. és február 14. között magyar zeneszerzők és előadóművészek szerepelnek a rangos manhattani központban nagy ívű műsorral Haydn remekműveitől Kurtág György történelmi New York-i bemutatkozásáig; fellép mások mellett Roby Lakatos cigány hegedűművész, Eötvös Péter zeneszerző-karmester-zongorista és Palya Beáta népdalénekes.

A 2009 novemberéig tartó évadban több száz magyar művész több mint 120 eseményen mutatkozik be New York és Washington legrangosabb intézményeiben, egyebek között a New York-i Carnegie Hallban, a Lincoln Centerben, illetve a washingtoni Kongresszusi Könyvtárban és a Kennedy Centerben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik