Élet-Stílus

Kiesett Federer mumusa

Szávay Ágnes az orosz Jelena Vesznyinával az oldalán kikapott a női párosok harmadik fordulójában a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A férfiaknál a Nadal simán győzött, a spanyol Verdasco viszont legyőzte az egyik esélyesnek tartott Murray-t.

A hétfői mérkőzésen mindössze három gémet nyert Szávay és Vesznyina, ám ez korántsem a tapasztalt Hantuchova-Szugijama kettős kiváló játékának volt köszönhető, hanem a magyar-orosz duó rengeteg rontásának.

Az első játszmában 1:2-nél vesztették el először adogatójátékukat Szávayék, ezt követően pedig állandósultak a hibák. Az alapvonalról és a hálónál is bizonytalan volt mindkét teniszező, így gyorsan elúszott az első, majd a biztató kezdés után a második szett is.

“Abszolút nem volt sima mérkőzés. Az első szettben rengeteg sanszunk volt, kétszer is közel álltunk ahhoz, hogy elvegyük az adogatásukat – nyilatkozott Szávay a honlapján. – Nagyon sok pontot elszórtunk, olyan labdameneteket vesztettünk el, amelyeket meg kellett volna nyernünk. Fordulhatott volna úgy is, hogy mi hozzuk 6:1-re azt a játszmát. Taktikailag is jól építettük fel a meccset, de sajnos kikaptunk.”

Szávay Ágnes most visszautazik Magyarországra, hogy együtt készüljön majd a válogatottal a tallinni Fed Kupa-mérkőzésre.

Irány Budapest! (MTI/EPA)

Irány Budapest! (MTI/EPA)

Érvényesült a papírforma női egyesben a nyolcaddöntőben. Serena Williams (2.) meccse szorosnak ígérkezett a 13.-ként rangsorolt Azarenka ellen, és a fehérorosz játékában benne is volt a bravúr. A megnyert első szett után teljesen elkészült az erejével, kis híján elájult a pályán egy vírusos megbetegedés miatt, és értelemszerűen nem tudta folytatni a játékot.

A nyolcadik kiemelt Kuznyecova meccse sem ment végig, a Szávay Ágit egyesben búcsúztató kínai Cseng csuklósérülés miatt lépett vissza. A remek formában Melbourne-be érkező Gyementyjevának nem volt ilyen szerencséje, de ennek ellenére nem kellett különösebben megizzadnia a szlovák Cibulkova ellen. Az orosz játékos a melbourne-i szereplését is beleszámolva 14 meccse veretlen, és az év első Grand Slam tornájának nagy esélyese.

A szakértők ugyanezt mondták a férfiaknál Andy Murray-ról. A brit játékos már a tavalyi szezont is remek formában zárta, a felkészülési tornákon pedig Roger Federert és Rafael Nadalt is megverte. Az első GS-győzelmére azonban még várnia kell, miután öt szettben kikapott a spanyol Verdascótól.

Andy Murray is utazhat haza (MTI/EPA)

Andy Murray is utazhat haza (MTI/EPA)

A negyedik helyen kiemelt Murray az első és a harmadik szettben leütötte a pályáról ellenfelét, de a második és a negyedik felvonást Verdasco nyerte – az utóbbit elsősorban a parádés, 93 százalékban beütött első szerváinak köszönhetően. A döntő ötödik szettben sokáig fej-fej mellett haladt a két játékos, ám a döntő pillanatokban agresszívabban teniszezett Verdasco, és ezzel a torna eddigi legnagyobb meglepetését okozta.

„Semmi problémám nem volt, fejben, erőnlétileg is a pályán voltam, de Fernando ma egyszerűen jobb volt. Nem akarok kifogásokat keresni, nagyon jó napja volt” – nyilatkozta Murray ellenfeléről, akit a korábbi öt összecsapásukon minden egyes alkalommal megvert.

A világelsőnek nem kellett a nyolcaddöntős mérkőzése után magyarázkodnia. Rafael Nadal a negyedik körös meccsét is szettveszteség nélkül hozta. A chilei Gonzalez mindössze egyetlen egyszer vette el a spanyol adogatását, de ettől függetlenül nem volt esélye, és kevesebb mint két óra alatt kikapott.

Australian Open, nyolcaddöntők
Férfi egyes:
Nadal (spanyol, 1.)-Gonzalez (chilei, 13.) 6:3, 6:2, 6:4
Verdasco (spanyol, 14.)-Murray (brit, 4.) 2:6, 6:1, 1:6, 6:3, 6:4
Simon (francia, 6.)-Monfils (francia, 12.) 6:4, 2:6, 6:1-nél Monfils visszalépett
Tsonga (francia, 5.)-Blake (amerikai, 9.) 6:4, 6:4, 7:6

Női egyes:
S. Williams (amerikai, 2.)-Azarenka (fehérorosz, 13.) 3:6, 4:2-nél Azarenka visszalépett
Gyementyjeva (orosz, 4.)-Cibulkova (szlovák, 18.) 6:2, 6:2
Kuznyecova (orosz, 8.)-Cseng (kínai, 22.) 4:1-nél Cseng visszalépett
Suarez Navarro (spanyol)-Medina Garrigues (spanyol, 21.) 6:3, 6:2

Női páros:
Daniela Hantuchova, Szugijama Aj (szlovák, japán, 9.) – Szávay Ágnes, Jelena Vesznyina (magyar, orosz) 6:1, 6:2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik