Élet-Stílus

Kyokushin karate-vb októberben Budapesten

A föld minden szegletéből félezernél is több versenyzőt várnak a szervezők a magyar fővárosba, az október 2. és 4. közötti össz-kyokushin karate-világbajnokságra.

A japán harcművészet egyik legkeményebb ágának művelői a Papp László Budapest Sportarénában vetélkednek majd, s formagyakorlatok mellett hét – a férfiaknál négy, a nőknél három – küzdelmi kategóriában csapnak össze a vb-címekért – hangzott el a világbajnokság első hazai, nemzetközi sajtótájékoztatóján, szombaton.

A küzdők az összecsapásokat védőfelszerelés nélkül vívják majd a tatamin, a versenyzők kiütésig harcolnak a full contact szabályrendszerben.

Itt teljes erővel vihetők be az ütések és rúgások – és néhány tiltott technikát leszámítva gyakorlatilag a test bármely pontja támadható – az egyik fél KO-győzelméig.

Húsz világszervezet indítja majd versenyzőit (kyokushinkaikan.org)

Húsz világszervezet indítja majd versenyzőit (kyokushinkaikan.org)

“Minden idők legnagyobb karate-versenyére kerül sor, ráadásul első esetben nem Japánban, merthogy még soha nem rendeztek világbajnokságot a szigetországon kívül” – hangsúlyozta a főszervező Brezovai Sándor 3. danos mester. Igazi szenzációként mintegy húsz világszervezet indítja versenyzőit jeléül annak, hogy megindult a közeledés a kyokushin karate másfél évtizede egymástól függetlenül ténykedő irányzatai között.

Az alapító Maszutacu Ojama halála után 15 évvel Budapesten valósulhat meg a mester álma, amelynek lényegét az egyik legnagyobb világszervezet, a Kyokushin-kan Karate-do Organization (KIKO) 9. danos vezetője, a sajtótájékoztatón is jelen levő Rojama Hacuo így foglalt össze: “Mi egy család vagyunk, amely itt, Magyarországon egyesül újra történetünkben első alkalommal.”

Maga a világbajnokság állami támogatással zajlik, a fővédnök Gyenesei István sportért is felelős miniszter, a szervezőbizottság vezetője pedig Török Ottó sportszakállamtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik