Élet-Stílus

Doppingvád: megúszta az ukrán sakkozó

A nemzetközi szövetség (FIDE) megszüntette az eljárást a doppinggyanúba keveredett ukrán Vaszilij Ivancsukkal szemben, és helyben hagyta a drezdai olimpia végeredményét, ekképp a magyar férficsapat sem került előrébb.

Amennyiben az eljáró testület vétkesnek találta volna a sakkozót, akkor Ukrajna eredményeit törlik, és a magyar férficsapat előrelép a harmadik helyre – így maradt a nyolcadik.

Ivancsukot az amerikaiak elleni meccs után doppingvizsgálatra jelölték ki, ő azonban nem adott mintát, hanem elfutott az ellenőrzés elől. Ez a szabályok szerint ugyanolyan vétségnek minősül, mintha tiltott szert mutattak volna ki a szervezetében.

A FIDE indoklása szerint azért született felmentő határozat, mert Ivancsukot csak angolul tájékoztatták arról, hogy vizsgálatra kell mennie, és a sakkozó rosszul beszéli a nyelvet. Ezenkívül több játékost jelöltek ki vizsgálatra, mint ahány ellenőr a helyszínen volt.

Márpedig az ukrán sportoló mellett nem tevékenykedett olyan ellenőr, aki a meccs után végig mellette maradt volna, ezért nem voltak adottak a mintaadáshoz szükséges feltételek.

A FIDE szerint Ivancsuk így a távozásával nem szegett meg semmilyen szabályt, és megszüntették ellene az eljárást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik