Élet-Stílus

Robert Capa-mesterkópiákat vett a Nemzeti Múzeum

Műtárgy együttest képező, 937 darab mesterkópiát vásárolt Robert Capa egykori világhírű fotós hagyatékából a Magyar Nemzeti Múzeum, több mint nyolcszázezer dollárért egy New York-i múzeumtól; ez a Közbeszerzési Értesítő szerdai számában jelent meg.

A magyar származású, és a koreai háborúban egy aknarobbanás következtében elhunyt fotós, Robert Capa (Friedmann Endre) 937 egyedileg meghatározott mesterkópiájára írt ki úgynevezett hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást a Magyar Nemzeti Múzeum. Minden kópia 40×50 centiméteres, az aljukon szárazbélyegző és Robert Capa aláírása található.

A műtárgyakra december 30-án meg is kötötte a szerződést a magyar múzeum a New York-i International Center of Photography-val.

A vételár 835 ezer dollár volt, a vevő eredetileg 167 millió forintra becsülte a hagyaték értékét, így 200 forintos dollár árfolyamon egyezik meg a becsült és a tényleges vételár.

A Magyar Nemzeti Múzeum titkárságán azt mondták, hogy az ügyben a kulturális tárca illetékes nyilatkozni. Az OKM ugyanakkor azt közölte, hogy a Robert Capa hagyatékról később adnak tájékoztatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik