Élet-Stílus

Itt az év csapata a FigyelőNettől

Az UEFA és a FIFA is nyilvánosságra hozta az olvasók szavazatai alapján a tavalyi év álomcsapatát. A választás az FN véleménye szerint több poszton megkérdőjelezhető, ezért úgy éreztük, nekünk is össze kell állítanunk egy Dream Teamet.

Az európai (UEFA) és a nemzetközi szövetség (FIFA) is megszavaztatta a honlapján az olvasóit az elmúlt év legjobbjairól. A két álomcsapat között sok az átfedés, de több olyan játékos is szerepel, akinek a véleményünk szerint nem lenne ott a helye.

Mindkét szavazáson például Philipp Lahm került a bal oldali védőposztra. Nincsen semmi bajunk a fiatal némettel, de bizonyára sokan emlékeznek, hogy az Eb-fináléban, milyen előzékenyen engedte maga elé Fernando Torrest, aki aztán belőtte az aranyat érő találatot.

Na de kezdjük a kapusposzttal! Itt nincs vitának helye, Iker Casillas állhat a kapuban. A FIFA és az UEFA szavazásán is a páratlan reflexekkel megáldott spanyol portás lett a befutó. Casillas elsősorban vonalkapus, de tizenhatoson belül bárhol feltalálja magát, és a beíveléseknél sem jön zavarba.

A védelemben egy másik spanyol, Carles Puyol helye stabil, a két szervezetnél taroló John Terryt viszont kitettük. A Chelsea védője Lahmhoz hasonlóan stabilan játszott, de egy komoly bakija miatt maradt emlékezetes számára a 2008-as év: a Bajnokok Ligája fináléjában a válogatott csapatkapitánya sorsdöntő büntetőt hibázott. Helyén inkább a BL-serleg mellett az angol bajnoki címet is bezsebelő Rio Ferdinandot játszatnánk.

A jobb szél Daniel Alvesé, a másik oldalon a már említett Lahm helyére egy másik Európa-bajnokot, Joan Capdevilát tettük.

A középpályára jelöltük Lionel Messit és Cristiano Ronaldót annak ellenére, hogy a FIFA-nál mind a ketten a támadósorban szerepelnek. Úgy érezzük egyikük sem igazán befejezőcsatár, a két szélen játszatnánk őket. Xavi irányítana, a támadások szűrése pedig egy másik spanyol, az Eb-n emberfelettit teljesítő Marcos Senna feladata lenne.

Marad a támadósor, ahol a változatosság kedvéért egy újabb Európa-bajnok, Fernando Torres játszana. Mellette az Inter svéd klasszisa, Zlatan Ibrahimovic rohamozna. Az Eb-n nem alkotott maradandót Ibrakadabra, de az egyesületében egész évben ontotta a látványos gólokat. Íme egy példa…

A kispadról pedig ki más, mint az elmúlt 12 év legjobb szakemberének megválasztott Sir Alex Ferguson dirigálna.

Dream teamek

FN
Kapus: Iker Casillas (spanyol, Real Madrid)

Védelem: Daniel Alves (brazil, Barcelona), Rio Ferdinand (angol, Manchester United), Carles Puyol (spanyol, Barcelona), Joan Capdevila (spanyol, Villaeral

Középpálya: Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United), Marcos Senna (spanyol, Villareal), Xavi (spanyol, Barcelona), Lionel Messi (argentin, Barcelona)

Támadósor: Fernando Torres (spanyol, Liverpool), Zlatan Ibrahimovic (svéd, Internazionale)

Vezetőedző: Sir Alex Ferguson (skót, Manchester United)

UEFA
Kapus: Iker Casillas

Védelem: Sergio Ramos (spanyol, Real Madrid), John Terry (angol, Chelsea), Carles Puyol, Philipp Lahm (német, Bayern München)

Középpálya: Cristiano Ronaldo, Xavi, Cesc Fabregas (spanyol, Arsenal), Franck Ribery (francia, Bayern München)

Támadósor: Lionel Messi, Fernando Torres

Vezetőedző: Sir Alex Ferguson (skót, Manchester United)

FIFA
Kapus: Iker Casillas

Védelem: Sergio Ramos, John Terry, Carles Puyol, Phillip Lahm

Középpálya: Kaká (AC Milan), Steven Gerrard (FC Liverpool), Xavi, Franck Ribéry (Bayern München)

Támadósor: Cristiano Ronaldo, Lionel Messi

A FIFA-nál az év edzőjére nem lehetett szavazni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik