Élet-Stílus

A túlélésért küzd a Renault

A francia kormány 5-6 milliárd eurós támogatást ajánl az autógyártóknak. A Renault elnöke jelezte: a szektor túlélése forog kockán, az eddig Európában meghozott intézkedések elégtelenek a válság átvészeléséhez, s a krízis neheze még hátravan.

A francia kormány 5-6 milliárd eurós támogatást ajánl az autógyártóknak – jelentette be kedden Francois Fillon kormányfő a járműipar válságáról adandó válaszok egyeztetésére az ágazat képviselőivel megkezdett tárgyalások megnyitóján Párizsban.

A francia miniszterelnök egyben arra is figyelmeztetett, hogy a kormány “masszív erőfeszítéséhez” az autógyártók elkötelezettségére is szükség lesz. “Arról szó sem lehet, hogy az állam a gyártók segítségére siet, ők pedig közben egyszerűen bezárnak egy vagy több franciaországi telepet … az sem lehet, hogy fognak egy üzemet és áthelyezik (külföldre) ” – hangsúlyozta Fillon.

Carlos Ghosn, a Renault elnöke, aki egyben az európai autógyártók egyesületének elnöke is, felszólalásában úgy vélekedett, hogy a “járműipar gyártóinak, szolgáltatóinak és forgalmazóinak a túlélése forog kockán az elkövetkező hónapokban”. Véleménye szerint az Európában eddig meghozott intézkedések nem kielégítők a válság átvészeléséhez, ahhoz összehangolt és koordinált európai szintű politikára lenne szükség.

A Renault első embere elsősorban adókedvezmények szükségességét hangsúlyozta a franciaországi autógyártók számára, amellyel párhuzamosan az importált gépkocsikra pedig újfajta adókat kellene kivetni ahhoz, hogy a franciaországi üzemek versenyképességét erősíteni lehessen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik