Élet-Stílus

Lassabban mehetünk majd Szlovákiában

Február elsejétől megváltozik a KRESZ Szlovákiában; a változások értelmében például jóval magasabb büntetési tételek lesznek, és csökkentik a lakott területen belüli megengedett legnagyobb sebességet is.

Közlése szerint az egyik legjelentősebb változás, hogy a jelenlegi 60-ról 50 km/órára csökken a lakott területen megengedett legnagyobb sebesség. Lakott területen kívül nem változik a sebességkorlátozás, marad a 90 km/óra, az autópályákon 130 km/óra, de mód lesz arra, hogy közlekedési táblával engedélyezzenek ennél nagyobb sebességet is. Az autópályákon és gyorsforgalmi utakon ezentúl legalább 80 km/órával kell haladni az eddigi 50-nel szemben.

Korlátozzák a kamionforgalmat

A további változásokat említve a Külügyminisztérium azt írta, hogy kamionok nem előzhetnek az autópályán, hétvégeken és ünnepnapokon pedig korlátozzák a teherforgalmat. Újdonság az is, hogy egész évben napközben is használni kell az autósoknak a tompított fényszórókat, nem csupán október 15-étől március 15-éig.

A téli gumik használata csak abban az esetben kötelező, ha az úttestet összefüggő hóréteg vagy jég borítja. Az autóbuszoknak, teherautóknak, kamionoknak a hideg hónapokban kötelező a téli abroncsok használata – írták.

Szigorodnak a büntetési tételek is; a szaktárca közleménye szerint ha valaki visszautasítja a szondát, 300 eurótól l300 euróig terjedő bírságra számíthat. Ittas vezetésért 200–1500 euró, gyorshajtásért 150–800 euró büntetést szabhatnak ki.

Cigizni lehet, telefonálni nem vezetés közben

Vezetés közben csak fejhallgató berendezés használatával lehet telefonálni, a tilalom megszegéséért magas büntetés jár. Tilos bármilyen más tevékenységet folytatni, ami nem függ össze a gépjármű vezetésével, viszont a törvény nem tiltja az evést, ivást és a dohányzást a volán mögött.

Kötelezővé tették a védősisak használatát a kerékpárosok számára – a felnőtteknek csak lakott területen kívül, gyermekeknek 15 éves korig viszont lakott területen is. Településen kívül biciklivel közlekedők kötelesek fényvisszaverő mellényt viselni.

Ha a sofőr nem tudja kifizetni a helyszíni bírságot, elkobozzák a jogosítványát és csak a tartozás kifizetése után kapja vissza. Erre az időre ideiglenes, 15 napig érvényes engedélyt kap a vezetésre, amely csak Szlovákia területén érvényes.
A jelenleg hatályos szlovákiai közúti közlekedésről szóló szabályt 1996-ban fogadták el, azóta 27 alkalommal módosították. A kormány 2008 április 23-i ülésén fogadta el a jogszabály teljes módosítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik