Élet-Stílus

Klaus is tiltakozik a cseh uniós emlékmű miatt

admin
admin

2009. 01. 19. 20:58

Václav Klaus cseh államfő hétfőn levélben szólította fel a prágai kormányt, hogy hivatalosan határolódjon el a brüsszeli EU-központban kiállított, Entropa elnevezésű installációtól, és kérjen bocsánatot mindazoktól, akiket az alkotó, David Cerny megsértett. Csehországot Václav Klaus-idézetekkel jellemezte a művész, érzékeltetve, hogy az államfő szerinte unióellenes.

“Nagyon meglepett, hogy egyáltalán létrejöhetett az a helyzet, amikor Csehország hivatalos álláspontjaként egy olyan műalkotást tüntetnek fel, amely egy művész és egy magánbefektető kapcsolata alapján született. A cseh EU-elnökség ilyesfajta privatizációját elfogadhatatlannak tartom” – írta Klaus Mirek Topolánek kormányfőnek címzett levelében. Az államfő szerint az is elfogadhatatlan, hogy a műalkotás “üzenetét” senki sem egyeztette a kormánnyal.

Az Entropa David Cerny cseh művész alkotása, aki a prágai kormányt is félrevezette. A kormány megrendelése ugyanis egy olyan alkotásra szólt, amelynek elkészítésében az Európai Unió 27 tagállamának egy-egy művésze működött volna közre.

Csehországot Václav Klaus-idézetekkel jellemezte a művész, érzékeltetve, hogy az államfő szerinte unióellenes. A prágai sajtó szerint Klaus személyes sértésnek tekinti az Entropát.

Mindezt David Cerny megtetézte, amikor a kirobbant vitában kijelentette: “Ha valakit meg akartam sérteni, akkor az Václav Klaus. Azért, mert Klaus sértegeti cseheket” – mondta újságíróknak.

A mű, amely az unió egyes tagországairól kialakult sztereotípiákat kívánta kifigurázni, azonnal vihart kavart, több országnak nem tetszik a róla alkotott groteszk kép. Bulgária – amelyet guggolós vécéként ábrázol a makett – súlyos sértésnek tekintette a választott témát. Szófia hivatalos jegyzékben tiltakozott Prágánál. Csehország megígérte, hogy ezt az elemet kiveszik a műből, de erre eddig nem került sor.

Szlovákia szintén nemtetszésének adott hangot, amiért a műalkotáson “magyar nemzeti színekbe csomagolt szalámiként” (mások szerint: sonkaként) szerepel. A Szlovák Nemzeti Párt “buta provokációnak” minősítette az alkotást, s követeli, hogy Pozsony hivatalosan is tiltakozzon Prágánál.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.