Élet-Stílus

60 tonna gázolaj ömlött ki Kárpátalján

Hatvan tonna dízelolaj került a környezetbe Kárpátalján, az Ung folyó völgyében, amikor január 17-én Kosztrino (Csontos) település mellett eltört egy ipari vezeték - közölte hétfőn a Kárpátalja megyei környezetvédelmi felügyelőség.

A hivatal jelentése szerint az oroszországi Szamarából Magyarországra dízelolajat szállító termékvezeték balesete következtében 3480 négyzetméter talajfelszín szennyeződött, ebből 1480 négyzetméter mezőgazdasági terület, kétezer négyzetméter pedig az Uzsoki Nemzeti Természetvédelmi Park állományába tartozik.

A környezetbe kifolyt 60 tonna üzemanyagból 51 tonnát sikerült begyűjteni, és az idejében foganatosított intézkedéseknek köszönhetően lokalizálták a környezetszennyezés forrását, s ezáltal megakadályozták a dízelolaj bejutását az Ungba – állítja a környezetvédelmi felügyelőség.

A jelentés szerint a környezetszennyezés ügyében lefolytatott hatósági vizsgálat nyomán 255 hrivnya (kb. nyolcezer forint) pénzbírsággal sújtották az ipari vezetéket üzemeltető Prikarpattya Zahid-Transz vállalat főmérnökét.

A környezetben okozott kár összegének megállapítása folyamatban van, a veszteséget a Prikarpattya Zahid-Transz vállalattal fizettetik meg – áll a közleményben

Ajánlott videó

Olvasói sztorik