Élet-Stílus

Palikék visszacsúsztak a Dakaron

A versenyigazgatóság büntetéssel sújtotta azokat, akik nem fejezték be a csütörtöki szelektív szakaszt, így Palik Lászlóék kilenc helyet visszacsúsztak, Szalay Balázsék viszont előrébb kerültek a Dél-Amerikában zajló Dakar-ralin.

A versenyigazgatóság a korábbi döntését megváltoztatva 12 órás büntetéssel sújtotta azokat az egységeket, akik nem mentek végig a csütörtöki szelektív szakaszon, így Palik László, Darázsi Gábor (Nissan) autós kettős a 12. helyről visszacsúszott a 21.-re, ugyanakkor a Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel Antara) páros feljebb kapaszkodott, a 27.-ről feljött a 23.-ra.

A Dakar csütörtöki szakaszán sok versenyző ragadt bent a dűnék között sötétesig, ezért a versenyigazgatóság a 175. kilométernél leterelte őket a szelektívről, hogy etapon tegyék meg a hátralévő utat. Az eredményhirdetésnél a beérkezett versenyzők a teljes szakasz hosszára kapták a mért idejüket, ám akik könnyítéssel csak 175 kilométert tettek meg, azok az addig elért idejükhöz hozzáadott átlagidőt kaptak, melyhez mindösszesen egy óra büntetést tettek hozzá pluszban.

Ez azonban azt eredményezte, hogy azok az egységek, akik teljesítették a szelektív távját, rosszabbul jártak, mint kint rekedt társaik, ezért mintegy harmincan, köztük Szalay Balázs, reklamáltak a döntés ellen – közölte a Szalay Dakar Team.

Végül a versenybizottság úgy döntött, hogy minden versenyző 12 óra büntetést kap, aki nem teljesítette a szelektívet.

A Palik Racing Team a csapat tájékoztatása szerint máris fellebbezett, mivel – amint azt korábban Palik közölte – a szervezők döntése volt, hogy rövidítsék le a szelektívet, ők – több társukkal egyetemben – folytatták volna a küzdelmet, ennél fogva pedig furcsa, hogy most büntetést kapnak.

A harmadik magyar autós kettős, Liszi László és Fenesi József (Mitshubishi) jelenleg az 53. helyen áll, míg Dési János (KTM) a 63. a motorosok között.

A Szaller Zoltán, Pócsik László, Csitári Tibor kamionos trió (MAN) a 11. az utolsó versenynap előtt, amikor is 792 km-t kell majd teljesítenie a mezőnynek Cordoba és Buenos Aires között. Ebből 227 lesz a mért szakasz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik