Élet-Stílus

Rátgéber az Eb-n gondolkodik és könyvet ír

Bár szinte minden idejét az Euroliga-címvédő Szpartak Moszkva irányítása tölti ki, gondolatban már a júniusi Európa-bajnokságon jár Rátgéber László, a magyar női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya.

A nemzeti együttest két kihagyott Eb után, bravúrral ismét a kontinenstornára kivezető mester oroszországi otthonában nyilatkozott elképzeléseiről.

“Óriási tervekkel, energiákkal érkeztem haza az ünnepekre, így nagyon csalódott voltam, amikor a soproniak által felvetett biztosítási problémák miatt meghiúsult a válogatott összetartása. Fontos lett volna néhány napot együtt tölteniük a lányoknak, mert folytatódhatott volna a tavaly nyári jó hangulat, amely egy motivált és egységes csapatot eredményezett. Ugyanakkor még időben kiderült, hogy talán nincs minden rendben a biztosítások körül, habár a szövetségben ennek ellenkezőjéről tájékoztattak engem. Részben emiatt egyébként úgy döntöttem, hogy átveszem a válogatott körüli sportdiplomáciai teendőket is, és saját magam fogom tartani a kapcsolatot a klubokkal” – fejtegette a Pécsről az orosz fővárosba érkezett tréner.

Ami az Eb-ig hátralévő programot illeti, mivel a bajnokságok április végéig tartanak, a piros-fehér-zöldek május 4-én kezdik meg a felkészülést.

“Van meghívásunk pár felvezető tornára, és Berényi János MKOSZ-elnök személyesen adott garanciát az anyagi háttérrel kapcsolatban, sőt, szükség esetén a klubok is besegítenek. A keretről annyit, hogy örülnék Iványi Dalma, Béres Tímea és Császár Andrea visszatérésének, Fűrész Emőke viszont már szólt, hogy nem vállalja a válogatottságot. Az összeállítástól függetlenül azért hiszek abban, hogy a házigazda letteket, a görögöket és a lengyeleket is le tudjuk győzni, azaz továbbjuthatunk a csoportból. Ezzel együtt tudomásul kell venni, hogy eleve bravúrral jutottunk ki az Eb-re, elvileg nekünk tulajdonképpen nincs is keresnivalónk ott” – szögezte le Rátgéber László.

Az érkezése óta a Szpartakkal 19/1-es mérlegnél tartó szakvezető – aki könyvet szeretne írni moszkvai kalandjairól – szerződése a kontinenstorna végéig szól az MKOSZ-szel, és egyelőre nem gondolkozott a folytatáson.

“Ha az Eb ad egy löketet a csapatnak, és úgy tudunk együtt dolgozni, mint tavaly nyáron, akkor bármeddig szívesen csinálnám. De ha marad a szélmalomharc, és fölénk kerekednek a gondok, akkor nincs értelme. És valljuk be, a magyar kosárlabdában mindkét verzióra komoly esély van…”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik