Élet-Stílus

Egyre biztosabb az augusztusi, budapesti bokszgála

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy augusztus 22-én Budapesten léphet kötelek közé a WBO két magyar világbajnoka, Balzsay Károly és Erdei Zsolt.

A múlt szombati, magdeburgi gálán győztes két bajnok pénteki sajtótájékoztatóján Kovács István, a WBO alelnöke elmondta: a német ZDF televízió már december végén megkereste őket, jelezve, hogy augusztus 22-én szeretne egy gálát Magyarországon.

Erre azért is nagy az esély, mert eldőlt, hogy a rangos szervezet augusztus 25. és 28. között a magyar fővárosban tartja kongresszusát, melyre nemcsak valamennyi elöljáró eljön, hanem a szövetség jelenlegi és korábbi bajnokai közül is sokan.

A nagyközépsúlyú koronát a csapattárs orosz Gyenyisz Inkintől elhódító Balzsay, és címét tizenegyedszer – igaz, az ukrán Jurij Barasjan elleni szombati mérkőzéstől függetlenül – megvédő Erdei egyaránt örül a hazai fellépés lehetőségének, amely előtt előbbinek várhatóan még áprilisban meg kell majd védenie újonnan szerzett címét.

A két bajnok örül a hazai fellépés lehetőségének (MTI)

A két bajnok örül a hazai fellépés lehetőségének (MTI)

Szombati meccse kapcsán Erdei kifejtette, meglepte, hogy az ukrán nem hozta a súlyát, de ez nem vette le róla a győzelmi kényszert.

“Amikor Barasjan először átesett vagy másfél kilóval a határon, úgy véltem, két óra alatt nem lehet gond leadnia. Én talán három kilót is le tudnék fogyni, ha kellene, épp ezért csodálkoztam, hogy nem ment le róla a felesleg – elevenítette fel az egy héttel korábbi történéseket a 34 éves világbajnok. – Ugyan ez biztosította az övet, ám több okból is nyernem kellett. Egyrészt nagyon ciki lett volna kikapni, másrészt pedig egy vereség után 90 nappal kötelező címvédés várt volna rám. Ebben nem is a kötelező kihívó elleni meccs lett volna a baj, hanem az, hogy a 90 nap kevésnek tűnik a regenerálódásra és a felkészülésre.”

A néhány héten belül várhatóan a WBO szuperbajnokává avanzsáló félnehézsúlyú öklöző szerint Barasjan kemény ellenfél volt, ám egy picit többet várt tőle:
“A Thomas Ullrich és a Hugo Hernan Garay elleni meccseit nézve azt gondoltam, hogy óvatosnak kell lennem vele, mert a német és az argentin sem nagyon mert megállni vele szemben. Aztán egy idő után rájöttem, ha a belharcban levédem az ütéseit, nem lesz gond. A negyedik menetben persze így is csillagokat láttam néhány ütése után, de összességében jól bírtam. Talán kicsit lebecsültem magam.”

A váratlanul a gála fő meccsét vívó Balzsay Károly másodszori nekifutásra küzdhetett meg Inkinnel, hiszen a szeptemberre tervezett összecsapásuk a magyar öklöző sérülése miatt elmaradt.

Egyre többen kapcsoltak a két magyarra (MTI)

Egyre többen kapcsoltak a két magyarra (MTI)

“Szombaton reggel Madár hívott fel, hogy megcserélték a meccseinket, de csak abban a másfél percben foglalkoztam ezzel, később nem törődtem az élő televíziós közvetítéssel – mondta a 29 éves világbajnok, aki arra is válaszolt, miért olyan kellemetlen ellenfél az orosz. – Folyamatosan jön, üt, nem hagyja levegőhöz jutni az embert. Rengetegszer kellett ritmust váltanom, hogy fölé kerekedjek. Ugyanakkor valószínűleg tarthatott tőlem, mert a felkészülés alatt végig titkolóztak edzőjével, alig lehetett őket látni. Ez pedig bizonytalanságra utal, talán épp ezért tudtam én győzni.”

Balzsay tudomása szerint a meccsnek pozitív visszhangja volt klubon és szakmán belül egyaránt. Ráadásul a TV-közvetítés előrehaladtával egyre többen kapcsoltak az összecsapásra, melynek utolsó meneteit már 3,7 millióan követték figyelemmel Németországban, ami jónak mondható.

“Európában és a tengerentúlon is jókat írtak rólam és megérdemeltnek ítélték a győzelmemet, sőt, Oroszországban sem vitatták” – emelte ki a 20. profi mérkőzésén csúcsra jutó bokszoló (20 mérkőzés, 20 győzelem), aki az esetleges áprilisi címvédéssel kapcsolatban annyit jegyzett meg, hogy nem rajta múlik, mikor lép ringbe legközelebb.

Mindenesetre, ha bokszolnia kell tavasszal, akkor már február közepén vissza kell utaznia Németországba, hogy megkezdje a felkészülést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik