Élet-Stílus

Dugódíjat és zöld zónákat javasol az MSZP

admin
admin

2009. 01. 16. 13:22

Dugódíj és sebességkorlátozás bevezetését, zöld zónák kialakítását, a szmogriadó-rendelet finomítását, valamint hibridautók beszerzését javasolja az MSZP a szmog ellen.

Hegyi Gyula kifejtette, a dugódíj fővárosi viszonylatban azt jelentené, hogy a Hungária körúton belülre behajtási díj ellenében lehetne bejutni. A zöld zónákban megállapítanák, hogy milyen autók léphetnének be szennyezési fokozatuk alapján.

A politikus szerint szükséges a szmogriadó-rendelet finomítása és a megfelelő szankcionálás is. Mint mondta, megfontolandó a sebességkorlátozás bevezetése városon belül, középületek, iskolák és egészségügyi intézmények közelében. Az alacsonyabb sebesség nemcsak tisztább levegőt, hanem kevesebb balesetet is jelent – tette hozzá.

Hegyi Gyula kitért arra is, a közintézmények gépkocsiparkjának cseréjénél követelmény lehetne, hogy a levegőt alig szennyező autókat szerezzenek be.

Hegyi Gyula elmondta: Magyarországon és számos európai országban nagyságrendekkel több embert öl meg a szmog, mint az autóbalesetek. Becslések szerint mintegy kétezer ember hal meg évente a légszennyezés következtében. A magyarok a szennyezett levegő miatt átlagosan egy-három évvel korábban halnak meg, mintha tiszta levegőjű településen élnének.

A budapesti légszennyezés első számú okozója az autóforgalom. Az összetett intézkedési terv úgy védi a városlakók egészségét, hogy a feltétlenül szükséges autóforgalmat nem teszi lehetetlenné – hangsúlyozta. Hegyi Gyula felhívta a figyelmet arra is, hogy csakis olyan lehetőségeket gyűjtött össze, amelyek az Európai Unió országaiban már gyakorlatban vannak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.