Élet-Stílus

Csúcsfogyasztó: Obama “harckocsija”

Új elnöknek új autó dukál. A márka a régi, egy fekete Cadillacet kap Barack Obama is. Az új jármű, szintén a hagyományoknak megfelelően, inkább harcálláspontnak jó, mint közlekedési eszköznek.

Első útját Obama is a Pennsylvania sugárút 2 mérföldes szakaszán teszi meg a Capitolium és a Fehér Ház között.

Az 5,5 méteres kocsi már nemcsak biztonságos, de elegáns is. A karosszéria természetesen egyedi, nagy szilárdságú acél, alumínium, titán és kerámia felhasználásával készült, képes megállítani az esetleges lövedéket is, csakúgy mint az 5-6 centi vastag többrétegű ragasztott üveg. Állítólag az ajtók 20 centiméter vastagok, olyan nehezek, mint egy Boeing 757-es nyílászárói. A “Cadillac One” defekttűrő abroncsokon gurul, még ha mind a négyet találat éri, akkor is képes tovább haladni.

Csúcsfogyasztó: Obama “harckocsija” 1

Egyes információk szerint a jármű hatalmas tömege – kb. 5-6 tonna – miatt a sebességét maximum 60 mérföld/órára, azaz 96 km/órára korlátozták, pedig a motorja sem csöppség 6500 köbcentis dízel. Átlagfogyasztása 30 liter körüli. A csúcssebességet 15 másodperc alatt éri el.

Csúcsfogyasztó: Obama “harckocsija” 1

Az utasteret hermetikusan elzárták a külvilágtól, így egy vegyi támadás sem veszélyezteti a “személyt”, belül tiszta marad a levegő. A járművön állítólag csak a vezető ablaka nyitható. A limuzint saját tűzoltó rendszer védi, de az üzemanyagtank is robbanásbiztos.

Természetesen az elnököt a legnagyobb luxus várja odabenn. Kézzel vart bőr borítja a fotelszerű üléseket, amelyeken feltűnik az elnöki logó is. A jobb hátsó ülésnél, ahol az elnök foglal helyet egy pánik gombot is beszereltek illetve van piros telefon közvetlen vonallal az alelnökhöz és a Pentagonba. A legújabb kommunikációs rendszerekkel [internet és műholdas kapcsolat] látták el az autót, így az USA első számú vezetője irodaként használhatja a járművet.

Az autót csak a CIA által kiképzett profi sofőrök vezethetik, akik folyamatos tréningen gyakorolják a menekülési stratégiákat. A külön fülkében ülő ügynök mellett fegyvertartó illetve egy palack vér is van. Az elnök vércsoportjával megegyező anyagot egy esetleges sürgős orvosi beavatkozásnál alkalmaznák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik