Élet-Stílus

Magyar ház lehet az EU kortárs épülete

Az Európai Unió kortárs építészeti elismeréséért, a Mies van der Rohe-díjért 32 ország 340 építészeti projektje között 7 magyar épület is versenyez – közölte a Magyar Építész Kamara.

Az 1987-ben létrehozott elismerést, amely 60 ezer eurós (mintegy 16 millió forintos) pénzjutalommal jár, kétévente ítélik oda, a díjra a megelőző két évben befejezett projektekkel lehet pályázni.

Hét magyar épület

A díjért versengő európai épületek között idén ott van a győri Széchenyi István Egyetem Épülettervezési Tanszékének Műteremháza (Dimenzió Tervező Kft. és Czita Építész Iroda Kft. – Bodrossy Attila és Czigány Tamás); a fővárosi Práter utca 30-32. alatti önkormányzati lakóépület (Kis Péter Építészműterme Kft. – Kis Péter és Valkai Csaba); a paksi képtár új épülete (Kiss-Járomi Építésziroda – Kiss Gyula és Járomi Irén); a gödöllői Szentháromság-templom (LINT Kft. – Nagy Tamás); a Lánchíd 19 Design Hotel (Radius B+S Kft. – Sugár Péter és Benczúr László); a Kopaszi-gát új épületei (T2.a Építész Iroda Kft. – Turányi Gábor) és a kőbányai Richter Gedeon Kémiai Kutató- és Irodaépület (Zoboki-Demeter és Társai Építésziroda – Zoboki Gábor).

Az Európai Bizottság és a barcelonai székhelyű Mies van der Rohe Alapítvány által létrehozott díj célja, hogy elismerje az építészeti területen született kiemelkedő alkotásokat és felhívja a figyelmet arra, hogy az európai szakemberek milyen fontos szerepet játszanak az új elképzelések és technológiák kifejlesztésében. A díjra független szakértők, az Európai Építésztanács (Architects Council of Europe) tagszervezetei és más nemzeti építész szövetségek javasolhatnak projekteket.

Fiatal építészeket is díjaznak

Európa legjobb új épületének tervezői mellett a karrierjük elején álló fiatal építészeket is jutalmazzák: a szakemberekből álló zsűri a Mies van der Rohe-díj mellett odaítéli a Kezdő Építészek Külön Elismerését, amely 20 ezer eurós (több mint 3,5 millió forintos) pénzjutalommal jár.

A díjat, amelyet korábban olyan építészek nyertek el, mint Rem Koolhaas és Ellen van Loon, Zaha Hadid, Dominique Perrault és Sir Norman Foster, májusban adják át. A díjazott alkotásokból, valamint a zsűri által kiválasztott további projektek terveiből vándorkiállítást is összeállítanak.

Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969) német származású amerikai építész, a modern építészet jelentős képviselője. Az I. világháborúban a Balkánon épített utakat és hidakat, majd a Weimari Köztársaság idején több modernista csoporthoz csatlakozott. Berlinben 1921-ben El Liszickijjel megalapította a G. csoportot. Már ekkori terveit is az acél és az üveg uralta.

Mies 1930-ban a Tugendhat-házat tervezte Brnóban, s új típusú lakóházakat Stuttgartban. Ekkori legismertebb műve az 1929-es barcelonai világkiállítás német pavilonja volt. A berendezéshez tartozó csővázas székeit Barcelona-székként ismerik. 1930-ban ő lett a Bauhaus igazgatója. 1937-ben az Egyesült Államokba települt át, s a chicagói Armour Építészeti Főiskola igazgatója lett. Az intézmény épületeit is ő tervezte.

Chicagóban több magasházat épített, New Yorkban Philip Johnsonnal együtt tervezte a Seagram Buildinget. Az 1960-as években tervezte a mexikóvárosi Bacardi-házat, a baltimore-i One Charles Centert, a chicagói Federal Centert, a washingtoni Nyilvános Könyvtárat és egyik legszebb épületét, a berlini Új Nemzeti Galériát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik