Élet-Stílus

Hajdu: bárkit megverhetünk – videó

A világbajnokságra készülő férfi kézilabda-válogatott kapitánya szerint Nagy Lászlóék mindenkire veszélyesek lehetnek, de kisebb csoda kellene az elődöntőhöz. Hivatalosan a nyolc közé jutás a cél, de a stáb és a játékosok „bátrabban álmodnak”.

A válogatott utolsó nyilvános edzésére látogattunk el Tatára, ahol a szövetségi kapitánnyal, a másodedzővel és a kulcsjátékosokkal beszélgettünk a pénteken kezdődő horvátországi vb-ről. A szövetség álláspontja szerint a nyolc közé kerülés a cél, de a játékosok és a szakmai stáb is azt hangoztatták, hogy bárkit megverhet a válogatott.

A közel kétórás edzés során alaposan megizzadtak a keret tagjai, de zokszó nélkül végezték el a kívülről is fárasztónak tetsző gyakorlatokat. Ezek között nagy hangsúlyt kapott a gyors támadások, a lerohanás gyakorlása, amikor hosszú percekig egyiktől a másik kapuig rohangáltak. Hiába no, ez lehet a csapat egyik hatásos fegyvere a világbajnokságon.

A csoportból tovább kell jutni



Az olimpia után is hihetetlenül erős lesz a mezőny, és a mieink ága kicsit nehezebbnek tűnik. A spliti csoportban például még az sem biztos, hogy a házigazda és egyértelműen aranyéremre törő horvátok mellett a spanyol és a svéd gárda továbbjut-e, mert a délkoreaiak beleszólhatnak a középdöntős helyezésekbe.

A magyarok Eszéken játsszák a csoportmérkőzéseiket – sorrendben – az ausztrál, a román, a szlovák, az argentin és az olimpiai bajnok francia csapat ellen. Innen három gárda kerül tovább a zágrábi középdöntőbe, ahol majd találkozik a horvátok, valamint a spanyolok, a svédek, a délkoreaiak, a kubaiak és a kuvaitiak közül a legjobb hárommal. A többiek az alsó ágon, a 13-24. helyért folytatják.

Az utolsó egymás elleni eredményeket alapul véve a magyarok akár elődöntősök is lehetnek a vb-n, mert az ágon lévő riválisok közül mindenkit legyőztek, illetve a svédekkel döntetlent játszottak. Ehhez persze már a csoportkörben bravúrra lesz szüksége a válogatottnak Csoknyai István másodedző szerint.

Jól sikerült a felkészülés

„Változott az olimpia után a franciák kerete, több kulcsember is távozott, de még így is az egyik legjobban védekező csapat. Ha az elődöntőbe akarunk kerülni, akkor le kell győznünk őket már a csoportban, hogy elég pontot vigyünk magunkkal a középdöntőbe” – mondta a keddi edzést levezénylő Csoknyai, aki elégedett volt a csehországi Újévi-kupán látottakkal.

A válogatott a lengyelek elleni győzelemmel kezdett, ikszelt a csehekkel, majd végezetül az azonos vb-csoportban szereplő szlovákokkal is elbánt egy góllal. „Nem volt sok időnk a közös felkészülésre, ezért nem titkolóztunk, és a begyakorolt figurákat, taktikákat kipróbáltuk. Ha azt nézzük, hogy nem kaptunk ki Plzenben, akkor úgy érzem jól sikerült a felkészülési torna” – értékelt a másodedző.

A tatai edzés végére a szövetségi kapitány is betoppant. „Bárkit megverhetünk” – kezdte a mondandóját a szakember, aki a pekingi olimpián még a női válogatottal csúszott le a dobogóról. „Csak akkor kerülhetünk a négy közé, ha négy másik csapatot elvisz a rendőrség. Na de félre a tréfával. Nagyon nehéz dolgunk lesz, világklasszisokkal felálló csapatokat kellene ehhez megvernünk. A nyolcadik hely már elfogadható eredmény lenne, de a fiúk is bátrabban álmodnak” – mondta Hajdu a lapunknak.

Összeért a csapat

Évek óta kirobbanthatatlan tagja a magyar csapatnak Fazekas Nándor. A Bundesligában légióskodó kapus a honosított Puljezevics Nenaddal felváltva őrizte a magyar kaput az elmúlt évek világversenyein. Most sincsen elsőszámú kapusa a válogatottnak, az ellenféltől és a formától függ, hogy ki kezd.

„A kézilabdában nincs annak jelentősége, hogy ki a kezdő kapus. Könnyen elképzelhető, hogy két perc után lecserélnek, és utána már a váltótársad védi végig az egész meccset. A kapitány minden mérkőzés előtt vagy közben eldönti, hogy aznap kinek szán nagyobb szerepet” – mondta az FN-nek Fazekas Nándor.

A Gummersbach játékosa úgy véli, hogy a válogatott erőssége lehet az összeszokottság: „Az utóbbi években a második körre fejben rendre elfáradtunk. Mostanra úgy érzem összeért a csapat, ideje lenne egy kiemelkedő eredményt elérnünk.”

Ilyés Ferenc nem akart ennyire előre szaladni. „A csoportban sem lesz könnyű dolgunk, de azt mondom, bármelyik csapat verhető, még a francia is, persze ehhez végig koncentráltan kell játszanunk, kiváltképp a végjátékban kell pontosnak lennünk. Első lépésként jussunk tovább a csoportból, és ha ez meglesz, utána bármire képes lehet ez a társaság” – így a Veszprém balátlövője.

„Könnyű dolga senkinek sem lesz, erős a mezőny” – tette hozzá a Barcelonában légióskodó Nagy László, aki az edzésen is igazi vezére volt a válogatottnak, főleg a védekezés gyakorlása során látta el tanácsokkal a társakat. „Nem szeretek tippelni, ezért nem beszélnék arról, hogy hányadik helyre várom a csapatot. A lényeg, hogy mérkőzésről mérkőzésre javuljon a teljesítményünk. Keményen kell védekeznünk, és emellett ki kell használnunk a szélsőink gyorsaságát. Az eredményesség szempontjából még fontos, hogy fegyelmezetten játsszunk.”

Győzelem a főpróbán

A magyar férfi kézilabda-válogatott hatgólos hátrányt ledolgozva 37-36-ra nyert a norvég csapat ellen a horvátországi világbajnokság előtti utolsó felkészülési mérkőzésén, Tatán, zárt kapuk mögött. A mérkőzés legjobb góldobója Császár volt nyolc találattal. A magyar csapat játékosai a meccs után hazautaztak, majd pénteken találkoznak, és együtt utaznak Eszékre, ahol is szombaton az ausztrálok ellen kezdik meg világbajnoki szereplésüket.

—-A magyar keret, és a csoportkör programja—-

Hajdu János szövetségi kapitány kijelölte 16 fős keretét, amelyben nincs különösebb meglepetés. A múlt heti csehországi Újévi Kupához képest (ahol is rosszabb gólkülönbséggel második lett a csapat) annyi a változás, hogy a kisebb lábsérüléssel bajlódó Gulyás Péter helyett Katzirz Dávid lesz az utazó.

A magyar utazók

Kapusok: Fazekas Nándor (Gummersbach), Puljezevics Nenad (Pick Szeged)

Jobbszélsők: Iváncsik Tamás (MKB Veszprém), Harsányi Gergely (PLER)

Jobbátlövők: Mocsai Tamás (Lemgo), Nagy László (Barcelona)

Beállósok: Gál Gyula (MKB Veszprém), Herbert Gábor (Pick Szeged), Zubai Szabolcs (Dunaferr)

Irányítók: Császár Gábor (Viborg), Eklemovics Nikola (MKB Veszprém)

Balátlövők: Ilyés Ferenc (MKB Veszprém), Putics Barna (Barcelona), Katzirz Dávid (Pick Szeged)

Balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Törő Szabolcs (Dunaferr)

A csoportkör programja:

A-csoport (Eszék)
Január 17., szombat 18:30: Magyarország-Ausztrália (Sport1)
Január 18., vasárnap 17:00: Románia-Magyarország (Sport1)
Január 19., hétfő 17:30: Magyarország-Szlovákia (Sport1)
Január 21., szerda 17:00: Magyarország-Argentína (Sport1)
Január 22., csütörtök 19:00: Franciaország-Magyarország (Sport1)

A mérkőzéseket élőben követheti az FN-en.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik