Élet-Stílus

Nem lesz magyar Oscar-díj

A cannes-i filmfesztivál győztese, a Gomorra kiesett a legjobb idegen nyelvű film Oscar-jelöléséért folyó versenyből. A kilenc filmet tartalmazó szűkített listán a magyar nevezés, Bollók Csaba Iszka utazása című alkotása sem szerepel.

Az amerikai filmakadémia díjára jelöltek listáját január 22-én teszik közzé, ám az idegen nyelvű filmek nevezési lajstromának szűkítése több fázisban zajlik. Kedden annak a kilenc filmnek a címét hozták nyilvánosságra, amelyből a jövő héten kikerül majd az Oscar-díj öt jelöltje.

A kilencek közé bejutott egy másik Arany Pálma-díjas, az Entre les murs (Az osztály) című francia iskolai dráma, az izraeli Libanoni keringő című vasárnap Arany Glóbusz-díjjal jutalmazott háborús animáció, a Revanche című osztrák film, a Ce qu’il faut pour vivre Kanadából, a Der Baader Meinhof Komplex Németországból, az Okuribito Japánból, az Arráncame la vida Mexikóból, a Maria Larssons Eviga Ögonblick Svédországból és az Üç maymun Törökországból.

Iszka utazása

Iszka utazása

Az olasz illetékesek csalódottan vették tudomásul Matteo Garrone Gomorra című maffialeleplező filmjének kiesését. Egy héttel az Oscar-jelölések nyilvánosságra hozatala előtt kiesett a versenyből a magyar nevezés is, Bollók Csaba Iszka utazása című filmje.

A külföldi filmek Oscar-díjának mezőnyébe idén 65 ország küldte be nevezettjét. A kilenc filmet az akadémia néhány száz tagja és a testület egyik bizottsága választotta ki. A lista leszűkítése az akadémia különbizottságaira vár, amelyek tagjai Los Angelesben és New Yorkban választják ki az öt jelöltet. Tavaly a Pénzhamisítók című osztrák második világháborús krimi kapta a külföldi filmes kategória Oscar-díját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik