Élet-Stílus

Föld alatt lesz a Cézanne-kiállítás

2011-ben nagyszabású Cézanne-kiállítás nyílik a Szépművészetiben – jelentette be Hiller István. A tárlat 500 millió forintba kerül: az állam 200 millió forinttal, az ING Csoport 120 millió forinttal támogatja. A fennmaradó összeget a kiállítás bevételéből fedezik.

A magyarországi múzeumi szponzoráció történetének legnagyobb mértékű támogatását nyújtja az ING Csoport a Szépművészeti Múzeum 2011-re tervezett Cézanne-kiállításához. A 120 millió forintos támogatás három éves ütemezésben, 2011-ig segíti a múzeum munkáját. A francia festő életművéből rendezett, átfogó tárlat a múzeum térszint alatt elkészülő, új épületrészének nyitó kiállítása és Magyarország európai uniós elnökségének kiemelt záróeseménye is lesz egyben.

Föld alatt lesz a Cézanne-kiállítás 1

A Szépművészeti Múzeum és az ING Csoport együttműködése 2006-ban, a múzeum 100. születésnapján megnyílt Van Gogh-kiállítással kezdődött, akkor a pénzintézet 100 millió forinttal támogatta a tárlatot. A holland festő műveiből rendezett kiállítást 483 ezren látták, ezzel kategóriájában a világ negyedik leglátogatottabb tárlata volt.

A 2011-es tárlaton mintegy nyolcvan Cézanne-munka lesz látható. A tárlat kurátora a Monet és barátai, valamint a Van Gogh Budapesten című kiállítások rendezője, a XIX. és XX. századi gyűjtemény vezetője, Geskó Judit.

A budapesti kiállítás megrendezéséhez eddig segítséget ígért a párizsi Musée d’Orsay, az aix-en-provence-i Musée Granet, a baseli Kunstmuseum, a berni Kunstmuseum, az edinburghi National Gallery of Scotland, a londoni National Gallery, a New York-i Metropolitan Museum of Art és több világhírű magángyűjtemény tulajdonosa is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik