Élet-Stílus

Félmilliárdba kerül a Cézanne-kiállítás

A múzeum 2011-re megépülő föld alatti szárnya a francia festő képeivel fog megnyílni. A Paul Cézanne majdnem teljes életművét bemutató tárlatra 80 kép érkezik majd a világ számos nagy gyűjteményéből.

Félmilliárd forintos költségvetésből tervezi megvalósítani a budapesti Szépművészeti Múzeum az épület bővítése utáni első időszaki tárlatát 2011 júniusában. A Cézanne és a múlt munkacímű nagyszabású kiállítást az állam anyagi segítsége mellett rekordösszegű, 120 milliós hozzájárulással támogatja az ING Csoport is.

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményében jelenleg is tíz alkotás szerepel a francia festőtől. Az időszaki kiállítás azonban átfogóan ismerteti meg a Cézanne-t az európai múlthoz és művészethez kötő gyökereket. A múzeum olyan főművekre is ígéretet kapott, mint Az akasztott ember háza a párizsi Musée d’Orsay-ből, az edinburgh-i múzeum Montaigne Saint Victoire-ja vagy a bázeli Kunstmuseum teljes Poussin után készült ceruzarajz-sorozata, de Cézanne szülővárosa, Aix-en-Provence múzeuma is ígéretet tett két fiatalkori mű kölcsönadására.

A képek Magyarországra szállításához várhatóan jelentős állami garanciavállalásra is szükség lesz. Ez az összeg a Vincent van Gogh-kiállítás esetében 170 milliárd forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik