Élet-Stílus

Lefújták a szmogriadót

admin
admin

2009. 01. 13. 06:45

Feloldotta a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten Demszky Gábor, így kedd reggeltől minden gépkocsi járhat Budapesten. Egy felmérés szerint hétfőn a fővárosi gépjárműforgalom 15-18 százalékkal csökkent a korlátozást követően. Hamarosan a KRESZ-t is módosíthatják.

Azért lehetett feloldani a riasztási fokozatot, mert az elmúlt egy napban jelentősen javult a főváros levegője, a szállópor hétfői 24 órás átlagértékei már nem haladták meg sem a riasztási, sem a tájékoztatási határértéket a város két pontján. Vagyis a szállópor légköri koncentrációja nem haladta meg a 100 illetve 75 mikrogramm/köbméteres értéket – közölte a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája kedden hajnalban.


A főváros vezetése ezúton köszöni a budapestiek és az ide látogatók megértését, a korlátozó intézkedések betartását és különösképp azt, ha a rendkívüli helyzetben a közösségi közlekedést előnyben részesítették saját gépjárművük használatával szemben – olvasható a közleményben.

Tájékoztató fokozattal indult

A szmogriadó úgynevezett tájékoztatási fokozatát már június 10-én szombaton elrendelte a főpolgármester, vasárnap délelőtt pedig – mivel a szálló por magas koncentrációja elérte a riasztási fokozatot – a gépjárműforgalom korlátozását is bevezették Budapest egész területére. Az intézkedés értelmében a naptár szerinti páratlan napokon csak a páratlan rendszámú járművek, míg a naptár szerinti páros napokon csak a páros és a 0-ára végződő rendszámú járművek közlekedhettek a főváros közigazgatási határán belül.

A Főpolgármesteri Hivatal mérései szerint hétfőn a páratlan rendszámú autótulajdonosok jelentős része nem közlekedett gépkocsijával Budapesten. Egy másik mérés szerint a fővárosi gépjárműforgalom 15-18 százalékkal csökkent a korlátozást követően.

Módosíthatják a KRESZ-t

A rendőrség figyelmeztethette ugyan az autósokat a rendelet betartására, de nem volt módja szankcióra, ha ezt mégsem tették meg. Ezt a lehetőséget a KRESZ módosítása teremthette volna meg.

A kormány ezért hétfőn azt kezdeményezte, hogy a fővárossal együtt tekintsék át a módosítandó jogszabályok körét, valamint a szmogriadó tapasztalatait, és ezek alapján állítsanak össze egy komplex javaslatcsomagot, amely tartalmazza a módosítani szükséges jogszabályokat is.

Demszky Gábor főpolgármester szintén hétfőn azt nyilatkozta, hogy felkérte az érintett minisztériumokat, nyolc napon belül tegyenek javaslatot a meglévő joghézag megszüntetésére, vagyis annak az állapotnak a felszámolására, hogy egy rendelet be nem tartását nem követi szankció.

A szálló por napi átlagkoncentrációjának emelkedése miatt nem fordultak többen orvoshoz különféle légzési panaszokkal, a megbetegedések számának emelkedését csak egy hónap elteltével lehet mérni – derült ki az MTI által hétfőn este megkérdezett szakemberek válaszaiból.

Az önkormányzatok akkor kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por értéke két egymást követő napon meghaladja a 75 mikrogramm/köbmétert, riasztási kötelezettség pedig akkor áll fenn, ha a szálló por értéke két egymást követő napon meghaladja a 100 mikrogramm/köbmétert, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.