Élet-Stílus

Taroltak a wellness-szállodák

2008. november végéig 3,300 millió külföldi vendég 9,479 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A külföldivendég-forgalom közel 80 százalékát realizáló szállodákban az eltöltött vendégéjszakák száma a három- és az ötcsillagos kategóriában lényegében stagnált, az összes többinél mérséklődött az igénybevétel.

2008. január–novemberben – 2007 azonos időszakához viszonyítva – a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 1 százalékkal csökkent. A szálláshelyek árbevétele fél százalékkal mérséklődött – derül ki a KSH gyorstájékoztatójából.

Több orosz és cseh turista

A hat legnagyobb küldő ország közül Németországból, Ausztriából, az Egyesült Államokból és Olaszországból érkeztek kevesebben, míg Nagy-Britannia és Románia esetében jelentősen bővült a forgalom. A lengyel, a cseh, a norvég, továbbá az orosz vendégforgalom növekedése számottevő, míg a francia és a spanyol vendégek száma folyamatosan csökkent.

A belföldivendég-forgalom 62 százalékát fogadó szállodákban 2 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma az előző évhez viszonyítva. A négy-, valamint az ötcsillagos egységekben 10, illetve 16 százalékos volt a bővülés. A belföldi vendégek körében népszerű panziók esetében 2 százalékos mérséklődést mértek.

Sokan wellnesszeztek

A különböző utazási célok közül a hivatalos célból, illetve a konferenciára, kongresszusra érkezők együttes aránya 31 százalék. A szabadidejük eltöltése miatt utazók 11 százalékának elsődleges célja az egészségturizmus volt. A szállodai vendégforgalom 31 százaléka a gyógy- és wellness-szállodákba irányult, az utóbbiak bel- és külföldivendég-forgalma kiemelkedően dinamikusan fejlődött.

Az elmúlt tizenegy hónap alatt a szállodák átlagosan 50 százalékos, ezen belül a gyógyszállodák kiugróan magas, 63 százalékos szobakihasználtsággal működtek.

Télen is Balaton

A Balatonon és Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma január–novemberben 2, illetve 3 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A statisztikai régiók közül a vendégforgalom Nyugat-Dunántúlon és Dél- Alföldön haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 229 milliárd forint bruttó árbevételt értek el a vizsgált időszakban. Ez fél százalékkal maradt el az előző év azonos időszakában mért értéktől, ezen belül a szállásdíjbevétel 131 milliárd forint volt.

A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14 941 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó bruttó árbevétel pedig 7 435 forint volt. Egy évvel korábban ugyanez az érték 14 897, illetve 7 571 forint volt. 2008-ban a szállodai szobák átlagára májusban (16 234 forint), az egy kiadható szállodai szobára jutó bruttó árbevétel értéke pedig augusztusban (8 814 forint) volt a legmagasabb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik