Élet-Stílus

Kézivébé: aggódik a címvédő trénere

Nem túlságosan derűlátó a két évvel ezelőtti aranyérmes német válogatott a pénteken kezdődő horvátországi kézilabda-világbajnokság előtt.

Heiner Brand szövetségi kapitány hétfői nyilatkozatában meglehetősen őszintén elismerte, hogy csapata – úgymond – “csak papíron” számít címvédőnek. Mindezzel összefüggésben túl radikálisnak nevezte azt a csapatátalakítást, illetve fiatalítást, amelybe a sikertelen pekingi olimpia után kezdett bele. A gárda aranyérmes reményekkel utazott az ötkarikás játékokra, s végül a rendkívüli csalódást jelentő kilencedik helyezéssel tért haza.

Az 56 éves kapitány ezt követően több idősebb játékosról lemondott, s jelentős fiatalításba kezdett. “Ez pedig egyelőre még aligha hozhat eredményt” – fogalmazott Brand, aki amúgy neves arról, hogy a nagyobb nemzetközi tornák előtt mindig meglehetősen visszafogottan nyilatkozik. “Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ne akarnánk minden mérkőzésünket megnyerni.”

Argentinát csak három góllal verte a német válogatott (MTI/EPA)

Argentinát csak három góllal verte a német válogatott (MTI/EPA)

Brand utalt arra is, hogy a régiek közül többen az elmúlt hetekben sérülésekkel küszködtek, köztük a fő góldobó, Pascal Hens, a védekezésben jeleskedő Holger Glandorf, valamint az irányító Michael Kraus, aki a válogatottságtól még az olimpia előtt visszavonult, s jelenleg a TBV Lemgo edzőjeként tevékenykedő korábbi klasszis, Markus Baur helyére lépett. Egyelőre még az is bizonytalan, hogy valamennyien százszázalékosan harcképesek lesznek – jelentette ki az edző, ugyanakkor azonban óvott a túlzott pesszimizmustól is.

A német tréner a házigazda horvátokat, továbbá az olimpiai aranyérmes Franciaországot, valamint az Európa-bajnok Dániát, továbbá Spanyolországot említette a világbajnokság fő esélyesei között. Ez utóbbit már csak azért sem véletlenül, mert utolsó felkészülési mérkőzésén Németország válogatottja a spanyoloktól meglehetősen nagyarányú, 28-17-es vereséget szenvedett.

Németország szombaton Oroszország ellen vívja első vb-mérkőzését Varasdon. Ebben a csoportban szerepel még a lengyel, a macedón, a tunéziai és az algériai együttes is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik