Élet-Stílus

Igyunk sokat a szmogban!

A nagy mennyiségű szálló por miatt elsősorban a szív- és az érrendszeri megbetegedésben, valamint az asztmában szenvedők vannak veszélyeztetett helyzetben. Sok folyadékkal és a napi séta egy-két napos felfüggesztésével megelőzhetjük a szmognak az egészségre káros hatását.

Vasárnap óta szmogriadó van Budapesten, mivel jelentős mértékben megnövekedett a szálló por átlagkoncentrációja. A levegőben szálló por izgathatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. „A szálló por irritálja a tüdőhólyagok falát, és ennek következtében akár vérrög is képződhet, ez pedig infarktust, trombózist és agyérgörcsöt is kiválthat” – mondta el lapunknak Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport szakértője.

Legveszélyeztetettebb helyzetben a szív- és az érrendszeri, illetve a légúti betegségben szenvedők, vagy ezekre a betegségekre hajlamos személyek vannak. Ám a szmog az egészségest is könnyen ledöntheti a lábáról: a por belégzése a náthával, influenzával járó hideg időben jelentősen legyengítheti az immunrendszert. Csökken ugyanis a szervezetünk ellenálló képessége, s így könnyebben van esély fertőzések kialakulására.

Ne vigyük egy-két napi a gyereket a játszótérre! (fotó: MTI)

Ne vigyük egy-két napig a gyereket a játszótérre! (fotó: MTI)

Igyunk sok folyadékot, mert az hígítja a vért! Ne menjünk ki az utcára! Ne ültessük be a gyereket az autóba! – tanácsolja a Levegő Munkacsoport szakértője. Az orr- és szájvédő maszkok ugyan segítenek ilyenkor, ám ezek sem jelentenek tökéletes megoldást – hangsúlyozta Lenkei Péter.

fűtési eredetű a szmogriadó

A Levegő Munkacsoport szakértője szerint a mostani szmogriadó fűtési eredetű. “Ha kellően hőszigeteltek az épületek, akkor a tizedére csökken a fűtési igény, s ezáltal csökken a szmog” – mutatott rá Lenkei Péter. Véleménye szerint a fűtés korszerűsítése és a legkorszerűbb részecskeszűrűvel felszerelt autóbuszok jelenthetik a tökéletest megoldást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik