Élet-Stílus

Feloldhatják a szmogriadót – azért kéne még egy autó

Bár elvileg csak minden második autó közlekedhet Budapesten, számottevően nem csökkent a forgalom. Az autósok szerint jó ötlet a szmogrendelet, de sokan mindenképp kénytelenek autóba ülni. Valószínűleg kedden feloldják a szmogriadót. (Videó!)

Bár a hatályos fővárosi rendelkezések szerint a hétfő a páros rendszámú autóké, a FigyelőNet tudósítóinak tapasztalata szerint a páratlan számra végződő rendszámú kocsik vezetői sem zavartatják magukat. Az általunk megkérdezett autósok szerint szükség van a szmogrendeletre, de a legtöbben úgy vélik, az nem betartható. Akik a munkájukhoz használják a gépkocsit, biztos nem tudják nélkülözni. Találkoztunk azért szabálykövető sofőrrel is.

Az általunk megkérdezett taxis szerint ugyan némileg kisebb a forgalom, mint egy átlagos hétfőn, de ez a visszaesés minden év elején jellemző. A rendszámrendeletnek semmilyen jelét nem látják a hivatásos utasszállítók, ugyanúgy közlekednek a páratlan, mint a páros rendszámú autók. A taxisok nem érzékelik az utasszám-növekedésben sem, hogy többen vennék igénybe a szolgáltatást.




Kedden feloldhatják

A hétfői nap folyamán jelentősen csökkent a fővárosban a légszennyezettség értéke, de négy állomáson még mindig a riasztási szint feletti értéket mértek; amennyiben a napi átlagos érték 100 mikrogramm/köbméteres szint alá süllyed, akkor kedden várhatóan feloldják a közlekedési korlátozást. Budapest egész térségében jelentősen csökkentek a szennyezettségi szintek.

Továbbra is Budatétényben mérték a legmagasabb értéket; itt a szálló por koncentrációja szombaton 175 mikrogramm/köbméter volt, ez vasárnap 110-re csökkent, és hétfőn délelőtt is ennek az értéknek a közelében volt.

Feloldhatják a szmogriadót – azért kéne még egy autó 1

Történelmi okok

Síklaki István szociálpszichológus a FigyelőNet megkeresésére úgy vélekedett, történelmi okai vannak annak, hogy a magyarokban az önkéntes normakövetés – vagyis például, hogy ne üljön kocsiba, akinek tilos – igen gyenge. “Az országban a hatalom folyamatosan megsértette, megsérti a normákat, így az állampolgárok sem tartják magukra nézve kötelezőnek az előírásokat” – magyarázta a szociálpszichológus.

Feloldhatják a szmogriadót – azért kéne még egy autó 1

Mint elmondta, konkrét, egyértelmű és szigorú szankciókkal érhető csak el az, hogy az autósok valóban otthon hagyják kocsijaikat. Véleménye szerint a magyarok normakövetési hajlandósága azáltal változhatna, ha a társadalmi és politikai elit legalább egy emberöltőn keresztül betartaná a normákat – vagyis kevés az esély.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik