Élet-Stílus

Kell-e nekünk új pesti korzó?

admin
admin

2009. 01. 10. 08:50

Közel három kilométer hosszú, radikálisan csökkentett gépjárműforgalmú új pesti főutca építése kezdődik a Vígszínház és a Kálvin tér között idén. A terv részeként zebra lesz a Ferenciek terén, és ha minden igaz, egyszer majd alagút a Kossuth Lajos utca alatt.

Még az idén elindul az nagyszabású beruházás, amelynek köszönhetően egy új belvárosi korzó születhet. Az első ütem nyomán, – amelynek költsége nem éri el az 5 milliárd forintot – Cselovszki Zoltán az V. kerület főépítésze komoly változásokat ígér. A FigyelőNetnek elmondta, hogy a Kecskeméti utcától egészen az Arany János utcáig új burkolatot kap az érintett terület, eltüntetik a szintkülönbséget a járda és az úttest között, hogy valóban a gyalogos közlekedést preferálják.

Kell ez!?

Hogyan telik meg majd élettel ez a terület, és van-e igény egyáltalán a Belvárosban egy ilyen méretű új közösségi térre? A Belváros hagyományos funkciói ugyanis többé-kevésbé elvesztek – állítja Kocsis János városszociológus.

A déli rész lakóövezeti jellege megszűnt, a középső Kossuth Lajos utcai rész kereskedelmi jellege szintén leépült, azok a nagy áruházak, amelyek itt kerestek megfelelő méretű, egybefüggő bolthelységeket, nem találnak ilyet. Az északi rész, a Lipótváros igazgatási szerepe is csökkenőben van.

Az, hogy hányan akarnak majd üzletet, vállalkozást indítani ezen a területen valóban bizonytalan része a projektnek – ismeri el Cselovszki Zoltán.

A hasonló adottságú Ráday utcával szemben az V. kerületben a boltok többségét elidegenítették, itt tehát nem lehet a bérleti díjakkal „játszani”, egyéb ösztönzők kellenek. Inkább a nyitvatartási idő és egyéb kedvezmények lehetnek ösztönzők. A projekt elszámolásának ugyanakkor fontos eleme, hány új létesítmény, bolt megtelepedését segítette elő a változtatás – teszi hozzá.

A terület egyébként sem egységes. A déli részen a Kecskeméti utcában jobban meg tudnak telepedni a kisboltok, míg az ettől feljebb eső rész, a Ferenciek terével inkább kulturális célokat szolgálhat. A Petőfi Sándor utcában viszont olyan nagy épületek is találhatók, amelyek alkalmasak lehetnek méretesebb üzletek kialakítására. A posta székházát már korábban eladták, itt tartanak a beruházók előkészületei. Ezen a környéken vélhetően egy vegyes funkciójú területet jöhet létre, lehetnek itt irodák, lakóépületek is.

A tömegközlekedésben a legnagyobb szerepet a 15-ös busznak szánják, amely a jelenlegi méretében át is alakulhat. A kerület tárgyal arról, hogy a mostani buszok helyett úgynevezett MIDI buszok járjanak, amelyek a kisebb utcákban is képesek közlekedni.

A terület parkolási helyzete a várakozások szerint nem borul fel azzal, hogy jelentősen átrendeződnek a forgalmi viszonyok. Több mélygarázs is előkészítés alatt van, a közeljövőben épülne egy a Március 15-e tér alatt, a József Nádor tér alatt, a Bástya utcában és a Nagycsarnok alatt is – mondja Cselovszki.

Kinyírják az Erzsébet hidat

A nagyprojekt egyik legfontosabb helyszíne, a Ferenciek tere is jelentős változások előtt áll. A jelenlegi belvárosi autópálya-funkciót (az M1-M7 forgalmának átvezetése az M3-asra) meg szeretnék szűntetni. Az elképzelés szerint négy piros lámpa fogja majd meg a forgalmat ebben az irányban annyira, hogy nem lesz érdemes errefelé átszelni a várost.

Az első lámpa a Ferenciek tere közepén, a jelenlegi aluljáró felett lenne, ahol emiatt a gyalogosforgalom a felszínre kerülhet. A további három lámpából kettő jelenleg is létezik, az Astoria irányába. A Semmelweis utcánál lenne még egy. A hídról tehát a lehajtást érdemes lesz a Március 15-e tér felé megtenni, ami viszont nem tranzitútvonal.

Kocsis János városszociológus az ötletet abból a szempontból jónak tartja, hogy megépült az M0-s azon szakasza, amely lehetővé teszi az átmenő forgalom megszüntetését. A helyzet azért annyira nem egyszerű, mert az Erzsébet híd forgalmának eltűnésével a budai oldali, BAH-csomópont is értelmét veszti.

Azon elképzelés pedig, miszerint alagút épül a Szabad Sajtó és Kossuth Lajos utca útvonal alatt, és felette sétáló övezetet alakíthatnának ki, olyan összegbe kerülhet, amelynek költségeit csak a területen megjelenő beruházók, bérlők, vállalkozások hozhatják majd vissza.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.