Élet-Stílus

Veszélyben a kézilabda olimpiai szereplése?

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) orvosi bizottságának vezetői szerint a sportág olimpiai szereplése is veszélybe kerülhet, mivel a szervezet nem tartja be a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) előírásait.

A játékok programjában csak azok a sportágak kaphatnak helyet, melyek elfogadják és betartják a WADA doppingkódexét.

“A nagy világversenyek előtt elmaradnak a doppingvizsgálatok, nincs az IHF-nek felvilágosító programja, amellyel a fiatal játékosokat kell tájékoztatni a tiltott szerek veszélyeiről, ezenkívül hiányoznak a független ellenőrzések” – mondta a ZDF német televíziós csatorna internetes kiadásának az IHF orvosi bizottságának két tagja, a dán Inge-Lis Kanstrup és az osztrák Hans Holdhaus.

Tomoriék lemaradhatnak az olimpiáról (MTI/EPA)

Tomoriék lemaradhatnak az olimpiáról (MTI/EPA)

A két szakember szerint a kialakult helyzetért az IHF elnökét, Hasszán Musztafát terheli a felelősség.

“Nem értem, hogy az IHF orvosi bizottságának miért kellett nagy nemzetközi visszhangot kiváltó módon fellépnie” – mondta Sinka László, a magyar szövetség főtitkára, az európai szövetség (EHF) végrehajtó bizottságának tagja az MTI-nek. “A világ- és Európa-bajnokságot a versenyidény közben rendezik, és az európai országokban a hazai bajnoki, illetve nemzetközi kupameccsek során folyamatosan ellenőrzik a játékosokat, így aztán nincs a nagy tornák előtt külön szűrés. A vb-n és Eb-n is vannak doppingvizsgálatok, nem hiszem, hogy veszélyben lenne a sportág olimpiai szereplése.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik