Élet-Stílus

Kizárták a Dakar éllovasát

Az autósoknál öt perc előnnyel vezető katari al-Attijah műszaki okok miatt kihagyott néhány ellenőrzőpontot, ezért a csapata, megelőzendő a kizárást, visszaléptette. A dél-afrikai de Villiers vette át a vezetést.

Legjobb magyar autós egységként a Palik László, Darázsi Gábor (Nissan) kettős az összetettbeli 12. helyről kezdheti meg az Argentínában és Chilében zajló Dakar 2009 elnevezésű tereprali-viadal hetedik szakaszát, melynek során Mendozából Valparaisóba tart a mezőny.

A Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel Antara) páros – a korábban kapott négyórás büntetése miatt – hat nap után a 60., a Liszi László, Fenesi József (Mitshubishi) duó pedig a 64. A motorosoknál Dési János (KTM) a 32., míg a Szaller Zoltán, Pócsik László, Csitári Tibor trió (MAN) a 11.

A hatodik szakaszon eredetileg elsőként célba érkező, éllovas Nasszer al-Attijahot a szervezőbizottság csütörtök este kizárta a versenyből, mert a katari autós több – szám szerint kilenc – kisebb ellenőrzőpontot kihagyott. A résztvevőknek a meghatározott pontok mellett maximum 300 méteres távolságban el kell haladniuk.

Al-Attijah (k) befejezte a versenyt (MTI/EPA)

Al-Attijah (k) befejezte a versenyt (MTI/EPA)

“A motor túlmelegedése miatt egyszerűen nem tudtunk nekivágni a homokdűnéknek. A hőmérséklet 120 fokra emelkedett, a motor leállt, ezért egy másik utat választottunk, kikerülve a dűnéket” – nyilatkozott a pilóta.

A Reuters a viadal honlapjára hivatkozva arról számolt be, hogy al-Attijah szakaszbeli és összetettbeli első helyét felfüggesztették, a BMW X-Raid csapat pedig, megelőzendő a kizárást, visszaléptette a katari versenyzőt.

Csütörtökön a mezőny megérkezik Chilébe, a napi menet vége a Csendes-óceán partján lesz. Összesen 816 km megtétele vár az autósokra és a motorosokra, ebből 419 km lesz a mért szakasz.

Módosított állás:
1. Giniel de Villiers (dél-afrikai, Volkswagen) 20:59:34
2. Carlos Sainz (spanyol, Volkswagen) 7:39 perc hátrány
3. Mark Miller (amerikai, Volkswagen) 17:51 p.h.
…12. Palik-Darázsi (Nissan) + 5:15:53 ó.h.
…60. Szalay-Bunkoczi (Opel) + 27:08:22 ó.h.
…64. Liszi László (Mitsubishi) + 28:56:03 ó.h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik