Élet-Stílus

Elérte az egészségtelen szintet Budapest levegője

admin
admin

2009. 01. 09. 14:33

Elérte a fővárosban a szálló por mennyisége azt a határértéket, amikor az autóhasználat csökkentését kéri a fővárosi önkormányzat.

Jelentősen megnőtt a szálló por koncentrációja Budapest levegőjében és péntekre megközelítette a tájékoztatási küszöbértéket; arra kérik az autósokat, hogy korlátozzák a járműhasználatot.

A fővárosi önkormányzat mérései szerint a fővárosban elhelyezett 11 mérőállomás közül háromnál is túllépte a 75 mikrogramm/köbméteres tájékoztatási küszöbértéket a szálló por mennyisége. A levegő minősége részben a gázkorlátozás miatt olajjal üzemelő erőművek miatt romlott, ezért arra kérik az autósokat, hogy a szmogriadó elkerülése érdekében önkéntesen korlátozzák a járműhasználatot – írták.

A jelenlegi helyzetben a főváros még szmogriadó esetén sem kérheti az olajtüzelésű fűtőberendezések használatának korlátozását, így elsősorban a gépkocsik használatának csökkentésével javítható a levegő minősége.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján elérhető adatok szerint a Gilicze téren és Csepelen haladja meg a szálló por koncentrációja a 75 mikrogramm/köbméteres szintet.

Bozóki István, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa közölte: hétfőig csak gyenge és változó irányú légmozgásra lehet számítani, számottevő szélélénkülés csak hétfőt követően várható.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ)honlapján olvasható elemzés szerint a levegőben a nitrogén-dioxid mennyisége is meghaladta az egészségügyi határértéket a város több pontján. A leginkább érintettek a gyermekek, idősek, asztmában és egyéb légzőszervi, illetve keringési betegségben szenvedők. Az érzékeny személyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek, a betegek panaszai súlyosbodhatnak. Az asztmásoknak szükséges lehet az egyéni védőeszköz használata.

Az ÁNTSZ azt tanácsolja, hogy a leginkább érintettek kerüljék a szabadban történő tartózkodást, az aktív testmozgást.

Az ország több nagyvárosában is magas a szálló por koncentrációja. Egészségtelen a levegő Szegeden, Egerben, Miskolcon, Debrecenben, Salgótarjánban, Pécsen és Nyíregyházán is. Utóbbi városban jelenleg a szálló por koncentrációja meghaladja 100 mikrogramm/köbmétert.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.