Élet-Stílus

Elérhető a Windows7

Steve Ballmer a Microsoft vezérigazgatója, a legnagyobb elektronikai vásáron a CES-en bemutatta a Windows 7 Beta 1-et, amely már elérhető az interneten. A végső változat idei felbukkanására azonban nincs garancia.

A hivatalos közlemény szerint Ballmer azt igyekezett kihangsúlyozni, hogy új lapot kezdenek a Windows 7 megjelenésével. A CES-en megtartott nyitóbeszédből megtudhatjuk, hogy a béta már elérhető az MSDN, valamint a TechNet előfizetői számára, mindenki más pedig péntektől szerezheti be a szoftvert – legális aktiváló kulccsal, ami sokak számára fontos lehet, amennyiben megunták a korábban kiszivárgott változatok bütykölését.

Érdekes módon a szoftvercég ezúttal nem beszélt a várható újdonságokról. Ez persze valahol érthető, hiszen korábban már több alkalommal felsorolták azokat (jobb teljesítmény, kisebb gépigény, IE8, otthoni hálózati funkció, személyes könyvtáraink egy helyre gyűjtése, új tálca, valamint módosított UAC), így ezúttal inkább az egyéb területeken tervezett előrenyomulásról beszéltek.

Ezek között említették meg a keresőpiacot, ahol nagy offenzívára készülnek a Google ellenében (nyilván ezt szolgálja számos Live szolgáltatás fejlesztése, valamint béta fázisból történő kiemelése), illetve a mobiltelefonok szegmense, ahol szintén a Google, az Apple, valamint a RIM és a Palm lehet az ellenfél.

Elérhető a Windows7 1

Bill Veghte alelnök ezzel egy időben, a Cnetnek adott interjúban elmondta, hogy nem vehetünk mérget a Windows 7 idei megjelenésére, erre ugyanis nem adnak semmilyen garanciát. Erről még nem született döntés, így akár meg is valósulhat a korai érkezésről ábrándozók álma – ez azonban nagyban függ a gazdasági helyzettől, hiszen a Microsoft éppen egy több százmillió dolláros marketinghadjárat kellős közepén tart, ennek folytatása pedig nyilván megköveteli a szükséges anyagiakat.

A Betanews eközben megtudta, hogy az Asus legújabb netbookja, az Eee PC 131 (amely elsőként érkezik majd 512 GB-os SSD-meghajtóval), szintén támogatja az új operációs rendszert. A 19. születésnapját ünneplő cég ugyanis szorosan együttműködött a Microsofttal annak érdekében hogy ennek semmilyen akadálya ne legyen. Az Eee PC 131 három hónapon belül megjelenik, ami valamilyen szinten a Windows 7 korai megjelenését valószínűsíti, ám ez nyilván nem a netbook érkezésének időpontjától függ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik