Élet-Stílus

Cselezzük ki a gázhiányt!

admin
admin

2009. 01. 09. 07:00

Kevés odafigyeléssel, apró trükkökkel és minimális befektetéssel jelentősen csökkenthetjük otthonunk gázfelhasználását. Korábbi enegiatippjeinkből összegyűjtöttünk néhány jótanácsot, amivel átvészelhetjük a gázháborút. Fűtés, főzés, szigetelés – energiatippek a Figyelőneten.

A háztartási energiafelhasználás körülbelül 70 százalékát a fűtés teszi ki, ami azt jelenti, hogy itt rejlenek a legnagyobb lehetőségek energiafogyasztásunk csökkentésére. A nappali és dolgozószobát például általában elegendő 20-21 Celsius-fokra felfűteni, éjszaka pedig 18 fok körüli hőmérséklet is elég.

Érdemes szem előtt tartani a következőt: ha a szoba hőmérsékletét 1 fokkal csökkentjük, 5-6 százalékkal kevesebb energiát fogyasztunk. Tehát ha 25 helyett 20 Celsius-fokkal is megelégszünk, mintegy 30 százalékkal csökkentjük a fűtésre fordított energiát, ráadásul a túlfűtött lakás nem is egészséges – figyelmeztet az Energia Klub.

Hogyan csökkentheti a gázfogyasztást?

Takarékoskodjon ön is a gázzal: a FigyelőNet energiatippjeivel gyorsan, egyszerűen és a komfortérzet csökkenése nélkül visszaveheti otthona gázfelhasználását.

Ha napközben hosszabb időre elmegyünk otthonról, érdemes lejjebb tekerni a fűtést. A hálószobát, fürdőt és a vendégszobát sem feltétlenül szükséges mindig fűteni. Ezzel az egyszerű lépéssel 5 százalékát megspórolhatjuk a fűtésre fordított energiának. Érdemes a helyes páratartalomra is odafigyelni, hiszen az alacsonyabb hőmérsékletet is melegnek érezzük, ha elég párás a levegő!

Zárjuk be a meleget

Az ajtók, ablakok hővesztesége igen jelentős: még a dupla üvegezésű ablakokon is elszökhet a meleg 25 százaléka. Ezt csökkenthetjük, ha télen sötétedés után leeresztjük a redőnyt, és behúzzuk a sötétítőt. Ha a „csúcsra járatott” radiátor mellett is hideg a lakás, legtöbbször a hiányos szigetelés felől fúj a szél: az ajtók, ablakok utólagos résszigetelése viszonylag olcsó megoldás, és általában saját kezűleg is elvégezhető. Egy jól kivitelezett, tartós szigetelés évi 15-20 százalék körüli fűtési energiamegtakarítást eredményez.

(MTI)

(MTI)

A téli hónapokban a külső árnyékolók segítségével bent tudjuk tartani a lakásban azt az energiát, amely a fűtés során, illetve napközben az üvegfelületeken keresztül besütő nap révén felmelegítette lakásunkat. A hőveszteség csökkentése érdekében a redőnyt úgy érdemes felszerelni, hogy az ablak és a redőnypajzs között megfelelő távolságú, körülbelül 3-5 centiméteres rés legyen. A redőnyök kiváló hőszigetelő hatása ugyanis abban rejlik, hogy a leeresztett lamellák és az ablak között légréteg keletkezik, ami pedig köztudottan az egyik legjobb szigetelőanyag.

Huzat és a fedő

Viszonylag kevés szó esik a fűtés hatékonysága kapcsán a kéményről, pedig sok múlik rajta. A kémény a fűtési rendszer szerves része, hiszen ezen távoznak az égéstermékek, és a kémény huzata biztosítja a fűtőanyag elégetéséhez szükséges friss levegőt. Ha nem szelel elég jól, vagy fordítva, túlságosan huzatos, az akár 5-10 százalékkal is rontja a fűtés hatékonyságát.

Figyeljünk oda arra is, hogy az edény mérete illeszkedjen a gázrózsa vagy főzőlap méretéhez. Ha a láng vagy a főzőlap széle túlér az edény fenekén, az energia jelentős része megy kárba, az étel pedig nem fog gyorsabban megfőni. A főzés hatásfokát a homorú vagy domború fenekű edények nagyon le tudják rontani, mivel nem a teljes felületükön veszik fel a hőt.

Ki gondolná, hogy egy görbe fenekű fazék másfélszeresére növelheti a főzés energiaigényét!? Ne felejtsük el az edény méretéhez illeszkedő fedőt. Meglepő, de igaz: fedő nélkül a főzés 3-4-szer annyi időt és energiát igényel, mint fedővel. Ha már felforrt az étel, tegyük kislángra, így is pontosan annyi idő alatt fog megfőni, mint nagylángon.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.