Élet-Stílus

11 milliárdot kap idén a versenysport

Idén összesen 4,2 milliárd forinttal több jut állami forrásból a versenysportra az olimpiai sportágakban, ez 59 százalékos növekedést jelent a 2008-as adatokhoz képest - jelentette be Gyenesei István.

A sportért felelős önkormányzati miniszter a csütörtökön rendezett sajtóreggelin hangsúlyozta, hogy aláírta az idei sporttámogatási rendeletet, így a korábbiakkal ellentétben már az év első napjaiban hozzájuthatnak a pénzhez az érintettek. A gyorsabb ügyintézést szolgálja, hogy hétfőtől a sport-szakállamtitkárság kihelyezett irodát működtet a Magyar Sport Házában.

Gyenesei kiemelte, hogy a 38 sportágat érintő támogatás nem tartalmazza a központi edzőtáborok használatára kapott kedvezményt, valamint nem szerepelnek benne a szabadidősport, a Forma-1, a fogyatékosok sportja és a paralimpiai mozgalom, továbbá a jutalomtípusú támogatások.

A Magyar Olimpiai Bizottság 2009-ben összesen 1,2 milliárd állami támogatás fölött rendelkezhet, ez 32 százalékos csökkenést jelent (2008: 1,8 milliárd forint) a nem olimpiai évben. Ezen belül 950 millió a szakmai felkészülés és 118 millió a téli olimpiai felkészülés és részvétel támogatása.

Több pénzt ígért a miniszter (MTI)

Több pénzt ígért a miniszter (MTI)

A Nemzeti Sportszövetséghez kapcsolódó támogatások 371 milliót, a Sportegyesületek Országos Szövetségéhez (SOSZ) tartozók pedig 212 milliót tesznek ki. Mesterházy Attila, a SOSZ elnöke szerint a rendszerváltás óta nem volt példa arra, hogy az egyesületi szektor ilyen mértékű, 81 százalékos növekedéssel számolhat. Hozzátette, ez hozzájárulhat ahhoz, hogy lassítani lehessen az egyesületek megszűnésének folyamatát.

Már a 2012-es londoni játékok jegyében a Sport XXI. nevű utánpótlás-program 59 százalékkal többet, egymilliárd forintot kap ebben az évben, s négy új sportággal (birkózás, cselgáncs, evezés és öttusa) bővül. Az ugyancsak a NUSI-UPI által működtetett Héraklész-program 1,1 milliárddal rendelkezhet.

Létesítményfejlesztési támogatásra kétmilliárdot biztosít az állam. Gyenesei István bejelentette, hogy hamarosan egy új sportmunkacsarnok felépítéséről születik döntés, a helyszín várhatóan a Fehér út lesz.

Szintén jelentős tétel a 7,1 milliárdon belül az önkormányzati normatíva. Az Országgyűlés a költségvetés vitája során az önkormányzatok sportcélú feladatainak 5,08 milliárdos támogatásáról döntött, a minisztérium úgy számol, hogy ennek a pénznek a fele (2,5 milliárd) a versenysportba áramlik.

A kiemelt hazai rendezésű sporteseményekre 417 millió jut, ide értve a 2010-es úszó Európa-bajnokság idei előkészületeit is.

A gyengébb pekingi szereplés után egyik kulcskérdéssé vált sportegészségügyi támogatás összege idén 338 millió lesz a tavalyi 156 millióval szemben – azaz 182 millióval több, 123 millió a doppingellenes célokat szolgálja. Gyenesei István hozzátette, várhatóan a jövő hét elején döntés születik a Sportkórház sorsáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik