Élet-Stílus

Gumivadászattal békülnek a quadosok

Mintegy 50 tonna gumiabroncsot gyűjtött össze és szállíttatott el egy quados „gumivadász” csapat egy természetvédelmi területről: a terepmotorosok így békülnének a természetvédőkkel, akciójukat bármikor készek megismételni. Az MTVSZ üdvözli a kezdeményezést, de szerintük a problémát törvényi szinten kellene kezelni.

A csaknem 30 quados „gumivadász” az Érd, Sóskút, Tárnok környéki több tíz négyzetkilométeres térségét tisztította meg az illegális hulladéktól a közelmúltban. A kétnapos akción kisteherautóval, kombi autókkal is részt vettek az önkéntesek – mondta el a FigyelőNetnek Nagyfefa, a Qadulj meg! csapatának vezetője.

Céljuk az eldobált gumiabroncsok összegyűjtése volt, ahol bemutathatták: a négykerekű motorok nem „természetdúlásra valók”, hanem a nehezen megközelíthető helyeken mentésre, munkára, ez esetben gumiabroncsok elszállítására szolgáló célgépek.

Akcióban a gumivadászok (forrás: quadmania.hu)

Akcióban a gumivadászok (forrás: quadmania.hu)

Zöldekkel karöltve

A csapat mintegy 50 tonna veszélyes hulladékot szállított az erdészeti utak mellé, ahol teherautóra pakolták és elszállították: újrahasznosított termékek készülnek belőlük, például gumilapok játszóterekre. A legtöbben trélerrel szállították a helyszínre a quadot, saját költségen. Mások eleve a négykerekűvel érkeztek, az úgynevezett zöld rendszámmal ugyanis közúton is szabad közlekedni.

Az akcióban zöld aktivisták is részt vettek, és Nagyfefa szerint ez volt a legnagyobb eredmény, amikor a korábbi „ellenségek” együtt dolgoztak. Egy esetben rendőrséggel fenyegette őket egy közelben lakó – a rendőrségen azonban korábban bejelentették a szemétszedést.

Az eredmény (forrás: quadmania.hu)

Az eredmény (forrás: quadmania.hu)

Talán az országban egyedüliként Érden dolgozik az első főállású mezőőr, „Quadorzó” Jani, aki a gumigyűjtést is szervezte. A média érdeklődését azonban ez ügyben nem sikerült felkelteni: nem folyt vér, és nem volt balhé – mondja Nagyfefa, aki a kultúrált quadozás, a természetjárókkal kötendő béke érdekében a jövőben is sok hasonló akciót ígér.

Dicséretes, de nem elég

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) alapjában véve jó kezdeményezésnek tartja a „gumivadász” akciót, de némi „zöldrefestést” éreznek mögötte. A szövetség azon dolgozik, hogy megelőzze az ehhez hasonló problémák kialakulását, megpróbálja rendszerszinten kezelni.

Akcióban a gumivadászok (forrás: quadmania.hu)

Akcióban a gumivadászok (forrás: quadmania.hu)

Dicséretes, hogy a quados csapat megtisztította a területet, de ez újabb környezetterhelést generált, a gépekkel újabb taposás történt, további szén-dixod kibocsátással járt – nyilatkozta lapunknak az MTVSZ.

Érezhető a változás

A hasonló akciók első lépésként segíthetik a quadosok, motorosok és természetvédők kapcsolatának normalizálását, de a probléma gyökere ennél mélyebben van. Ha valóban arra használnák az ilyen járműveket, amire kitalálták, akkor a természetvédőknek nem lenne problémájuk a quadokkal – emelték ki.

Az MTVSZ ennek ellenére nem venné igénybe a négykerekűek segítségét, inkább a szabályozás erősítésén és a szemléletformálás terén kívánnak dolgozni a jövőben. Bár az utóbbi egy-két évben egyes motoros körökben pozitívan változott a természethez való hozzáállás, de számottevő fejlődés nem történt: a motorosok többsége még mindig kerékkötőnek tartja a természetvédőket – véli a zöldszervezet.

Az MTVSZ szerint a megoldás továbbra is olyan pályák kijelölése lenne, ahol a motorok nem zavarják az adott területet „normálisan”, azaz károkozás nélkül használó embereket, kirándulókat, és nem okoznak természeti kárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik