Élet-Stílus

Elhalkult a Metallica

Több koncertjét néma csenddel kezdte az utóbbi időben a Metallica és a Rage Against The Machine. Az egyébként hangos, zúzós koncertjeikről híres együttesek így tiltakoznak az ellen, hogy a rockzenét kínzásokhoz használják fel.

A különleges aktus a Zero DB (zéró decibel) mozgalom része, amely az ellen tiltakozik, hogy a rock- és popzenét foglyok pszichológiai kínzására használják fel. A fenti együttesek, továbbá az AC/DC, Britney Spears és mások dalait évek óta használják lélektani nyomás kifejtésére Afganisztánban, Irakban, Guantánamón. Az Egyesült Államok nem is tagadja ezt a gyakorlatot.

Néhány percnyi csend

Néhány percnyi csend

Először Ricardo Sanchez, az Irakot megszálló amerikai csapatok parancsnoka engedélyezte 2003-ban felettesei jóváhagyásával. Azóta guantánamói foglyok is tanúskodtak erről. Volt, akinek egy sötét cellában 20 napig bömböltették Eminemet és Dr. Dre-t – írta az El País című spanyol lap.

A hátborzogató ötlet Anthony Burgess Mechanikus narancs című regénye és főleg a belőle készült Stanley Kubrick-film kapcsán terjedt el a világ számos börtönében: ott ugyanis a gyilkos, „hipererőszakos”, de agymosásnak alávetett főhősön egyik áldozata úgy áll bosszút, hogy bezárja egy padlásszobába és Beethoven IX. szimfóniájával bombázza.

A Kubrick-film ihlette a kínzást

A Kubrick-film ihlette a kínzást

Már az 1970-es években chilei foglyok tanúskodtak az ENSZ emberi jogi bizottsága előtt a Pinochet-rezsim kínzókamráiban alkalmazott módszerről. A művészeknek azonban elegük lett ebből, és a Zero DB mozgalmon keresztül akarnak tiltakozni ellene. A kezdeményezők remélik, hogy hamarosan legalább 30 ezer csatlakozóval számolhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik