Élet-Stílus

Megérkezett Pécsre Tiziano Madonnája

admin
admin

2009. 01. 05. 16:50

Különleges biztonsági intézkedések mellett hétfőn megérkezett Pécsre Tiziano Madonnája, amely január 7. és február 6. között lesz látható a Művészetek és Irodalom Házában - közölte az intézmény igazgatója.

Kőhalmi Andrea elmondta: a 2005-ben felbukkant, Mária gyermekével és Szent Pállal című képet egy műtárgyak szállítására szakosodott cég a festménynek készített speciális fémládában hozta a baranyai megyeszékhelyre. A szállítmányt a Szépművészeti Múzeum egyik biztonsági vezetője és fegyveres őrök kísérték.

Az igazgató hozzátette, hogy a művészetek háza is felkészült a tízmillió dollárra biztosított műkincs fogadására, a Madonna az intézményben huszonnégy órás őrzést kap, a kiállítótermet pedig ellátták az előírt biztonságtechnikai eszközökkel.

Kétezer látogatót várnak

A tárlat anyagát kedden állítják össze, a megnyitó szerdán lesz, a magángyűjtő tulajdonát képező, a Szépművészeti Múzeumban letétbe helyezett festményt a múzeum és a pécsi művészetek háza között kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően csütörtöktől láthatja a nagyközönség a restaurálás izgalmas folyamatát ábrázoló tablókkal együtt. Legalább kétezer érdeklődőt várnak, akiknek a kiállítás ideje alatt reneszánsz programokkal kedveskednek – jegyezte meg.

Ismertetése szerint a művészetek házában ad koncertet a Discantus Énekegyüttes, a Mandel Quartett, ezen kívül lesz reneszánsz vacsoraest, restaurátor workshop gyerekeknek, fiatal képzőművészek pedig fénnyel, hanggal, textillel “beszélnek” majd saját, XXI. századi reneszánszukról.

Pécsi lakásdísz

Kőhalmi Andrea utalt rá: a Mária gyermekével és Szent Pállal című kép ismeretlen olasz mester alkotásaként sokáig egy pécsi lakás falát díszítette, majd három évvel ezelőtt a Nagyházi Galéria aukcióján bukkant fel és 140 millió forintos áron kelt el. A pénzben kifejezhető értékét ma 1,4 milliárd forintra becsülik.

A művész sajátkezű változtatásai sorát kimutató – azóta készült – röntgenfelvételek, továbbá a leltári leírás, mely bizonyítja, hogy a kép a XVII-XVIII. században Tiziano Vecellino (1488/90-1576) műveként számon tartva a modenai hercegi gyűjtemény kincsei közé tartozott, igazolta a Szépművészeti Múzeum művészettörténészét, Tátrai Vilmost, aki elsőként mondta ki, hogy a Madonna valószínűleg Tiziano alkotása.
A festmény művészi értékét tekintve a legjelentősebb az elmúlt fél évszázadban Magyarországon előkerült műkincsek között, és Pécs az első vidéki város, ahol kiállítják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.