Élet-Stílus

Jégállatok szállják meg Budapestet

Kihalásra ítélt állatok jégszobrait helyezi el Budapest főbb csomópontjain a zöldtárca: a klímaváltozásra, és a lakosság felelősségére hívják fel a figyelmet.

Január 7-10. között az éghajlatváltozás miatt már kihalt vagy kihalással veszélyeztetett állatokat – és az embert is – mintázó jégszobrokat (afrikai elefánt, mamut, pingvin, erszényes tasmán ördög) állítanak fel a főváros néhány forgalmas pontján. Mire az utcai műalkotások várhatóan elolvadnak, január 10-én – szombaton – a műjégpályán szerveznek az éghajlatvédelemhez kapcsolódó interaktív programot.

Energiatippek a FigyelőNeten

Olvassa az Energia Klub tanácsait arról, hogyan csökkentheti apró trükkökkel akár felére a rezsiszámlát – Energiatippek a FigyelőNeten.

A tárca arra hívja fel a figyelmet, hogy az ipari vállalatok mellett a lakosság is jelentős befolyást tud gyakorolni a kedvezőtlen hatások mérsékléséért. Olyan kisebb, életmódbeli változtatásokról van szó, amelyekkel az emberek amellett, hogy mérséklik az üvegházhatású gázok kibocsátásáért felelős szükségtelen energiafelhasználást, közüzemi számláikat is csökkenthetik – közölte a KvVM.

Az elsők közt pusztulhat ki a jegesmedve (MTI)

Az elsők közt pusztulhat ki a jegesmedve (MTI)

Kevesen tudják például, hogy a hazánkban elfogyasztott energia 38 százalékát a lakosság használja fel, ennek is több mint kétharmadát fűtéséhez és melegvíz előállításához. Például csak az épületekhez kapcsolódó kibocsátások adják a teljes hazai üvegházhatású gázkibocsátások 30 százalékát. Ezt a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia szerint 2020-ra harmadával lehet csökkenteni.

Itt találkozhatunk (szerdától) jégállatokkal:

  • Nyugati téren (afrikai elefánt)
  • Széna téren
  • Liszt Ferenc téren
  • Corvin közben

Számos felmérés mutatja azt is, hogy az emberek nincsenek tisztában az éghajlatváltozás hatásaival, nem tudják, milyen veszélyt jelent és főleg hogy mit tehetnek ellene. A felmérések azt is megmutatják, hogy az emberek hajlandóak lennének tenni a bolygóért, hajlandóak környezettudatosabban élni, de nincs elég információjuk arról, mit is kellene tenniük – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik