Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – szilveszterkor

admin
admin

2008. 12. 30. 08:00

A szerencsére jó hosszúra nyúlt év végi szünet és az is jó hír, hogy a jövő év is csak ötödikén kezdődik igazán. Így aztán van idő kimozdulni, és mint mindig, az év végén van is hova, majd meglátják.

Kérdés: menjek vagy maradjak?

menjek…

kedd, december 30.

Az előszilveszter manapság ugyanolyan nagy eseménynek kezd számítani, mint az év legutolsó estéje. A legtöbb helyen ezen apropóból bulizhatunk. Például a Millenárison Péterfy Borival és az ő Love Bandjével, vagy a Fonóban a Csík zenekarral. Ugyan nincs így aposztrofálva, de mehetünk az A38 Hajóra is: ott az Anima Sound System ünnepli 15 éves szülinapját. A Sportarénában pedig Demjén Rózsi a V’Moto Rockkal csal könnyeket a nosztalgiázók szemébe.

Anima Sound System

Anima Sound System

szerda, december 31.

És itt a várva várt óévbúcsúztató&újévköszöntő. Minden sarkon buli, minden DJ, aki él és mozog, ilyenkor lemezeket gyilkol. Lesz egy csomó élőkoncertes parti is, mi inkább ezeket preferáljuk. Mehetünk a margitszigeti Holdudvarba West-Balkán szilveszterre, ahol többek közt a Bëlga nyomja majd a süketeléseit. A Gödörben a Kistehén, a Parno Graszt és a Specko Jedno és még sokan mások, a Merlinben a Quimby, a PASO és Eric Sumoék segítenek elfeledtetni e válsággal terhelt kis évet. Idősebbek is elkezdhetik: a Syma csarnokban a Szikora Robi és az R-Go gidák valamint az Irigy Hónaljmirigy koncertezik. A Fonóban salsaszilveszter lesz Ella Valle irányításával, Szentendrén a Fő téren pedig ef Zámbó agymenése a Happy Dead Banddel.

Specko Jedno

Specko Jedno

—-Hova menjünk 2009. első napjaiban?—-

csütörtök, január 1.

Majdnem ugyanolyan hagyománya van annak, hogy az újév első napján komolyzenét hallgatunk, mint hogy másnaposak vagyunk. Az előbbit segíti elő a Müpa, ahol a Londoni Filharmonikus Zenekar és Kórus ad újévi hangversenyt. Konkrétan Haydn: A teremtés című oratóriumát vezetik elő Fischer Ádám dirigálásával. Akiknek ez túl komoly zene lenne, azok ismét a Gödört válasszák, ahol Peter Ogi, Másik János és a Quimby lép fel.

Quimby

Quimby

péntek, január 2.

Tulajdonképpen már elsején is elmehetünk a Rudas fürdőbe egy jó kis medencés, filmvetítéses partira, de az igazi, pótszilveszter utáni alkalom (szakkifejezéssel élve posztpótszilveszter) 2009. első péntekje lesz. A Cinetrip alatt megvitathatjuk, hogy a szilveszter vagy a másnap volt-e jobb, és persze ki fog derülni, – ahogy az Animal Cannibals mondja -, hogy ez itt az. Nincs is jobb, mint a medencében ázva pezsgőzni, mozizni és táncolni – egyszerre.

szombat, január 3.

Na, erre a napra kidől az összes zenész, már csak néhány DJ marad talpon. Az előbbiekből kivétel a Palermo Boogie Gang, amely az Old Man’s Pubban nyomja a 1930-as évek boogie woogie stílusát. A talpon maradt DJ-k vagy a Corvintetőn táncoltatják a legelszántabbakat (Pigno & Vida G), vagy a Könyvtár Pincekocsmában (DJ Tonya). Ezzel együtt még szombaton is találhatunk egy sor pótszilveszter elnevezésű lehetőséget a kulturált kikapcsolódásra.

Palermo Boogie Gang

Palermo Boogie Gang

vasárnap, január 4.

A vasárnapot utáljuk, pláne, ha az év első hétfőjét előzi meg. Egy ilyen többnapos újévköszöntés után durva lesz visszatérni az életbe, úgyhogy e napon pihenjünk, és mondjuk rúgjuk fel az összes fogadalmat, amit szilveszterkor tettünk. (Vigyázat, ezt csak a gonosz kisördög mondatta velünk!) Aki nem fogadja meg a pihenésre vonatkozó javaslatunkat, az menjen a Müpába Rost Andrea és Marcelo Álvarez Puccini-estjére, vagy a Mu Színházba Nikola Parov és Herczku Ágnes koncertjére.

—-Otthonülőknek tévéprogramok—-

maradjak …

Ha otthon maradunk, legjobb, ha olvasunk, főzőcskézünk, esetleg zenét hallgatunk. Amennyiben mégis tévét szeretnénk nézni, ne gondoljuk, hogy az ünnepekre elárasztanak a jó filmek (inkább a gagyikról mondható el ugyanez). Azért naponta egy ajánlatunk van a notórius tévézők számára is.

kedd, december 30.
Tv2, 21:20

A cég

Sydney Pollack izgalmas filmjében a tehetséges fiatal jogászhallgatót, Mitch-et (Tom Cruise) már a diplomája előtt megkeresi egy nagy cég, és vissza nem utasítható állást ajánl neki. Különös megtiszteltetésnek tűnik az ajánlat. A cég luxuskörülményeket biztosít számára. A rászakadt kényelem közepette Mitch eleinte természetesnek veszi a cégben uralkodó viszonyokat. Azonban hamarosan különös dolgok történnek. Két közös tulajdonost holtan találnak. Ráadásul az FBI megkörnyékezi, hogy szállítson számukra információkat a cégről és szerezze meg a titkos szerződéseket. Mitch válaszút elé kerül: segítsen az FBI-nak vagy a cég érdekeit tekintse szem előtt és hunyjon szemet a titokzatos események fölött. Egyik választás sem tűnik okosnak, hiszen mindkét esetben az életével játszik. Mitch inkább egy harmadik utat választ. Saját tervét valósítja meg.

szerda, december 31.
m1, 1:00

Rocky Horror Picture Show

Szilveszterkor a legnagyobb buliölés a tévézés. Amúgy sincs nagyon mit nézni a felkínált szórakoztatónak szánt gagyik között. Az m1-en viszont hajnali egykor egy ritkán elcsíphető klasszikus megy (vegyük fel), a Rocky Horror Picture Show. A klasszikus horrortörténetben Brad és Janet nászútra indul. Az erdőn átvezető úton azonban bajba kerül a fiatal pár: kocsijuk lerobban, a vihar is éppen most tört ki, az úton egy lélek sem jár, az óra mutatója pedig könyörtelenül közelít az éjfél felé. Szerencsére (?) Janet úgy emlékszik, hogy nem messze látott egy kisebb kastélyt – onnan talán hívhatnak segítséget. Az épületet valóban meg is találják és bármennyire is kísértetiesnek tűnik, becsengetnek. Ezzel életük legkülönösebb és legrémisztőbb kalandja veszi kezdetét. És közben szól a rock and roll.

csütörtök, január 1.
RTL Klub, 23:25

Moulin Rouge

Na, itt belekukkanthatunk, hogyan mulattak Párizsban az előző századfordulón. A sokdíjas zenés filmben a zseniálisan összemixelt zenék, és a legendás helyszín színpompás bemutatása már önmagában is érdekes lenne. E mellett van némi sztori is, amit nagyszerű színészek játszanak el. Christian ragyogóan tehetséges, fiatal író, aki apja akarata ellenére Toulouse-Lautrec bohém körében tölti napjait. A festő vezeti be a Montmartre művésztársaságába, nem utolsó sorban pedig a mulatók csillogóan dekadens, féktelen világába, ahol szinte minden elképzelhető – kivéve az őszinte szerelmet. Christian azonban őrülten beleszeret Párizs leghírhedtebb mulatójának legünnepeltebb csillagába.

péntek, január 2.
Duna Tv, 22:00

Match Point

Woody Allen 2005-ös filmje egy fiatalember drámája; a társadalmi felemelkedéséről szól, és ambíciói szörnyű következményeiről. A főszereplő két nő között őrlődik, és mert nem lát kiutat ebből a helyzetből, szélsőséges eszközökhöz folyamodik. A színészek valamennyien angolok, a történet az angol felső középosztály köreiben játszódik. Scarlett Johansson játssza a gyönyörű amerikai lányt, aki Jonathan Rhys Meyers és felesége, Emily Mortimer közé áll. Matthew Goode alakítja Emily gazdag fivérét, aki a tragikus eseményeket elindítja.

szombat, január 3.
Duna Tv, 20:00

A Generális

A filmtörténet egyik nagy klasszikusát, az 1927-es Buster Keaton-filmet nemrég digitálisan felújították. A fekete-fehér Generális főszereplője Johnny Gray, akinek életében két szerelem létezik: a mozdonya, a “Generális” és szép kis menyasszonya, Annabelle. 1861 tavaszán járunk, amikor Amerikában Észak Dél ellen harcol. Amikor a háború városukba is elérkezik, Annabelle apja és bátyja azonnal bevonul. Egy félreértés következtében azt hiszik Johnnyról, hogy gyávaságból nem állt katonának. Johnnynak és mozdonyának sok, szinte hihetetlen kalandokban kell bizonyítania hősiességét. Ennek az áldozatául esik egy északi hadtest és a Sziklás-folyó hídja is.

vasárnap, január 4.
Duna Tv, 21:55

Volver

Pedro Almodóvar minden filmje figyelmet érdemel. A 2006-os Volverében Raimunda (Penélope Cruz) egy fiatal, keményen dolgozó és igen vonzó édesanya, aki munkanélküli férjével neveli serdülőkorban lévő lányukat. Nővére, Sole viszont igen félénk nő, aki egy illegális fodrászszalonban keresi kenyerét. A férje faképnél hagyta és lelépett egyik ügyfelével. Sole azóta egyedül él. Egy tavaszi vasárnapon Sole felhívja Raimundát, hogy tájékoztassa őt Paula nénikéjük haláláról. Raimunda nagyon szerette nénikéjét, mégsem tud ott lenni a temetésen. Sole egyedül tér vissza szülővárosába, ahol a szomszédok közlik, édesanyja visszatért a túlvilágról, hogy Paula nénikéjének gondját viselje betegeskedő éveiben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.