Élet-Stílus

Elhunyt Freddie Hubbard

Az amerikai dzsesztrombitás évtizedek óta a bebop, a hard bop és a post bop kiemelkedő képviselője volt. A Grammy-díjas zenészt egy hónappal ezelőtt szívrohammal szállították kórházba, s hétfőn délután halt meg.

Freddie Hubbard (forrás:)

Freddie Hubbard (forrás:

allaboutjazz.com)

Hubbard állapota a Los Angeles-i kórházban töltött idő alatt eleinte kissé javult. Már korábban is voltak egészségével problémái, ezért a kilencvenes években egy időre visszavonult, a következő évtizedben azonban ismét visszatért a zenei életbe.

Az 1938. április 7-én született Hubbard a trombita meghatározó művésze volt, aki játékával jelentősen hozzájárult modern dzsessz fejlődéséhez. Ötvenéves pályafutása során játszott egyebek között John Coltrane Ascension című albumán, Ornette Coleman “Free Jazz” című lemezén, de zenélt a dzsessz legnagyobb egyéniségei közül például Herbie Hancockkal, Wayne Shorterrel, Wes Montgomeryvel, Art Blakeyvel, Elvin Jones-szal. Fellépett a legjelentősebb amerikai és európai dzsesszfesztiválokon, s láthatták-hallhatták őt Japánban is.

Közel száz lemeze jelent meg nem számítva a válogatásokat. A legutóbbi korongját idén, hetvenedik születésnapjára jelentették meg. Grammy-díját 1972-ben a First Light című albumáért kapta, amelynek közreműködője volt George Benson, Ron Carter, Airto Moreira és Jack DeJohnette. Az amerikai nemzeti művészeti alapítvány 2006-ban beválasztotta a dzsessz mesterei közé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik