Élet-Stílus

Világgá futnak az állatok

A petárdadurranások, a tűzijáték robaja pánikot okozhat az állatoknál: ilyenkor tűzön-vízen keresztül menekülnek, kitépik magukat az ember kezéből, áttörik magukat az ajtókon. Szilveszterkor ezért fokozott figyelmet igényelnek!

Sok állatban a tűzijáték és a petárdázás hangjai óriási félelmet váltanak ki. Ennek hatására pánikba esnek, és irracionálisan viselkednek. Például bármilyen zárt helyiségbe betörnek, vagy éppen ellenkezőleg, kitörnek a helyükről. Ennek oka, hogy az állat szeretne minél hamarabb biztonságba kerülni az ismeretlen veszély elől. Vannak kutyák, amelyek üvegajtókat törtek szét azért, vagy akár a vasajtót kaparják körmeikkel, hogy bejussanak az általuk biztonságot jelentő lakás legeldugottabb zugába.

Tatyó borzas, szürke kiskutya, január elsején találták, soha nem lett meg az eredeti gazdája (fotó: Tappancs)

Tatyó borzas, szürke kiskutya, január elsején találták, soha nem lett meg az eredeti gazdája (fotó: Tappancs)

Nem érzik a fájdalmat

Az állatok ilyenkor a fájdalommal sem törődnek. Ha pedig kifelé menekül egy kutya, az az életébe is kerülhet: ha az utcára rohan, lehet, hogy soha nem talál haza, és a gazdái sem találják meg. Ilyenkor könnyen válhat baleset áldozatává is.

Régóta közismert tény az állatvédők közt, hogy a tűzijátékos alkalmakkor ugrásszerűen megnő az eltűnt kutyák száma. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a gazda minden olyan lehetőséget megragadjon, amivel meg tudja akadályozni a házikedvenc eltűnését.

Nyugtató, vagy biztonságos menedék

Sokat segít, ha otthon maradunk a kutyával, mert a gazdi közelsége megnyugtatólag hat az állatra. Ha hosszú távú megoldást keresünk a problémára, akkor érdemes a pozitív megerősítéssel próbálkozni. Ennek módja, hogy a tűzijáték alatt a kutyának folyamatosan finom falatokkal kedveskedünk. Ilyenkor ezzel a kellemes élménnyel kapcsolhatja össze a hangokat, és így elérhető, hogy a jövőben ne rettegjen az ilyen eseményekkor.

Zafírt frissen nyírva, fürdetve találták az év első napjaiban az utcán. Neki sem lett meg a régi gazdája (fotó: Tappancs)

Zafírt frissen nyírva, fürdetve találták az év első napjaiban az utcán. Neki sem lett meg a régi gazdája (fotó: Tappancs)

Ha az állat nem tudja legyőzni a félelmét, vagy a gazdi mégsem tud otthon maradni a kutyával, célszerű az ijedős állatot biztonságos, zárt helyen hagyni a tűzijáték vagy a petárdázás idejére. A zárt helyet körültekintően kell kiválasztani. Mindenképpen legyen biztonságos a kutyának, és ne tudjon onnan kijönni. Ilyen helyet találni, mint az elején említett példák mutatják, nem könnyű.

Ha már megelőzni nem tudtuk…

Ha a gazda tudja, hogy kutyája fél a zajoktól, a megelőzés is hasznos lehet. Fel kell keresni az állatorvost, ugyanis léteznek állatok számára való nyugtatószerek. A kutyát ne vigyük sétálni a hangzavar alatt, se közvetlenül előtte vagy utána. Csak a már nyugodt kutyával induljunk útnak. Ha ugyanis séta közben megijed, kitépheti magát gazdája kezéből, és akár kocsi alá is rohanhat. Póráz nélkül pedig kifejezetten tilos a kutyasétáltatás!

A kutyákra érdemes nyakörvet tenni még otthon, a kertben is, és a nyakörvre a gazda adatait. A legfontosabb a cím és a telefonszám. Ezt kell bilétán vagy bármilyen vízhatlan megoldással a nyakörvre erősíteni. Így, ha a kedvenc valahogyan kiszabadul, könnyebben visszakerülhet eredeti gazdájához.

Niki szilveszter után bolyongott az utcán, a menhelyről a megtaláló fogadta örökbe végül (fotó: Tappancs)

Niki szilveszter után bolyongott az utcán, a menhelyről a megtaláló fogadta örökbe végül (fotó: Tappancs)

A legjobb megoldás a mikrochipes megjelölés, mert ha egy elveszett kutya egy adatbázisban rögzített mikrochipes azonosítóval is rendelkezik, állatorvosok, állatvédők segítségével a megtalálástól számítva akár 10 percen belül visszakerülhet eredeti gazdájához.

Természetesen a macskákra is érdemes nagyobb figyelmet fordítani ilyenkor, hiszen ők is megijedhetnek a zajoktól. A nem csak lakásban tartott cicákat ne engedjék ki a veszélyes időszak alatt! Az utóbbi évek tapasztalata, hogy nem csak egy estén át tart a problémás időszak. Sok helyen petárdáznak szilveszter előtt és utána is pár napig. Így érdemes arra készülni, hogy akár egy héten keresztül extra figyelmet kell fordítani a háziállatokra.

Ha kutyája, macskája mégis elveszik, vagy ha olyan kutyát vagy cicát talál, amelyik feltehetően a tűzijáték miatt tűnt el, lépjen kapcsolatba minél hamarabb a környékbeli állatvédő szervezetekkel, gyepmesteri telepekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik