Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak: ünnepi programajánló

A szerencsére jó hosszúra nyúlt év végi szünet és az is jó hír, hogy a jövő év is csak ötödikén kezdődik igazán. Így aztán van idő kimozdulni, és mint mindig, az év végén van is hova, majd meglátják. A televízióknak idén sem sikerült a karácsonyi menü színvonalát feltornázni, de azért akad egy-két nézhető film.

Kérdés: menjek vagy maradjak?

menjek…

kedd, december 23.

Az UNICEF javára adnak hangversenyt december 23-án a Nemzeti Filharmonikusok. A hangverseny programján Bach monumentális h-moll miséje szerepel, Kocsis Zoltán vezényletével. Az alternatívok elcsíphetik a Kaukázust a Szeparéban, a punkok a nagy öregeket (Auróra, Kertens) az A38 Hajón. A Gödörben a Kaláka ad karácsonyi hangversenyt „Szabad-e bejönni ide betlehemmel?” címmel.

Kaláka

Kaláka

szerda, december 24.

Szentestén szerintem mindenki maradjon otthon a szeretteivel. Ez sajnos nem mindenkinek adatik meg, így körülnéztünk, mi várható a 24-i éjszakában. A Sirályban Hanuka Fesztivál lesz kilenctől, a Szilvupléban salsaest, a Szódában csak egyszerűen vidám, táncolós karácsonyi mulatság. Két hangversenyt is elcsíphetünk, a Ciszterci Szent Imre templomban késő este Heinrich Schütz Magnificat című darabját énekli Darázs Renáta, Beöthy-Kiss László, és a templom kórusa. (Orgonán közreműködik Hajós György, vezényel Csányi Tamás.) A Belvárosi Ferences Templomban pedig Kecskés Mónika és Deák László orgonakoncertjét hallgathatjuk meg.

Menjek vagy maradjak: ünnepi programajánló 2

csütörtök, december 25.

Karácsony első napjának estéjén már a bátrabbak kidughatják fejüket a lakásból. A Marczibányi téren a Kaláka ad karácsonyi koncertet. Az együttes ünnepi válogatása különleges estének ígérkezik, betlehemezéssel, elsősorban a felnőtt közönség számára. A két ünnep alatt-között dübörög a Gödör Klub, december 25-én például rögtön sokszínű ünneplésre számíthatunk Ágoston Béla zenekarától, a Pipatóriumtól, a Chalabantól és a francia Boogie Balagantól.

Boogie Balagan

Boogie Balagan

péntek, december 26.

Pénteken már nagyüzem lesz a koncert- és partihelyeken. A legígéretesebb buli ekkor is a Gödörben lesz, amikor is a kiszámíthatatlan és nehezen besorolható Erik Sumo Banddel ünnepelhet a beiglitől eltelt nép. A Tövisházi Ambrus (Amorf Ördögök és Péterfy Bori & Love Band) alapította zenekar a jazzénekesként szárnyaló Harcsa Veronika, és a saját csodabirodalmat építő Kiss Erzsi nyughatatlan, mégis vonzó kettősén alapul. Előttük a Kipu zenekar, utánuk Dj Izil szórakoztatja az egybegyűlteket. Ha valaki nagyon ki akar zökkenni a karácsonyi áhítatból, akkor legjobb, ha elmegy egy punkkoncertre. Például a szemtelenül jó Alvin és a Mókusokra, akik ezúttal a Millenárisban bizonyítják, hogy „punks not dead”. A „magyar Green Day” új lemezét vezeti elő egyre népesebb táborának.

Eric Sumo Band

Eric Sumo Band

—-Bulik a két ünnep között és szilveszterkor—-

szombat, december 27.

A Kispál és a Borz csendes ülős koncertjeit mostanában nehezen lehet elkapni, most is Békéscsabára (vagy másnap Szegedre) kell utazni ehhez. De van, akiknek nagymamája (aki „biztos a bérlettokba’ hord”) arrafelé lakik, s két ünnep között jól esik neki, ha meglátogatják. Így e szerencsések, meg persze a csabaiak (szögediek) összeköthetik a bejglit a Csillag vagy fecskével és a többi slágerrel. A fővárosiaknak a Nyugati Teátrumot ajánljuk, ahol fél nyolctól a Váradi Roma Cafe húzza el a nótánkat. A kiváló zenészekkel felvonuló zenekar idén áprilisban megtöltötte a Sportarénát is, érdemes tehát a jegyekről előre gondoskodni.

Kispál és a borz

Kispál és a borz

vasárnap, december 28.

Nincs karácsony Fenyő nélkül. Fenyő Miklós a szokásos karácsonyi buliján minden évben igyekszik valami újjal előrukkolni, de a fergeteges hangulat állandó, és felcsendülnek a legnépszerűbb Fenyő-slágerek, amelyeket a közönség egy emberként táncol és énekel végig. Zenél a Fenyő Gyöngye zenekar, a színpadi show-t a Jampi Angyalok elnevezésű tánccsoport színesíti. Sztárvendégek idén Szulák Andrea és Szikora Robi. Aki inkább a dixie-ünnepet kedveli, annak a Kongresszusi Központban a helye, ahol Benkó Sándorék adnak elő sok vendégénekessel egy tradicionális jazzoratóriumot Benkó Karácsonyi Mise címmel. A Fészekben pedig a rockabilly lesz a főszereplő, annak honi helytartójával, a Mystery Ganggel a főszerepben.

Fenyő Miklós

Fenyő Miklós

hétfő, december 29.

A Trafóban élete első nagykoncertjét adja szólóban Palya Bea. A varázslatos hangú énekest már számtalan zenei formációval láthattuk-hallhattuk, és mindig szívünkbe zártuk, ez most mégis különleges élménynek ígérkezik. A Sportarénában Koncz Zsuzsa énekel, a Müpában pedig a Kispál és a Borz játszik.

Palya Bea

Palya Bea

kedd, december 30.

Az előszilveszter manapság ugyanolyan nagy eseménynek kezd számítani, mint az év legutolsó estéje. A legtöbb helyen ezen apropóból bulizhatunk. Például a Millenárison Péterfy Borival és az ő Love Bandjével, vagy a Fonóban a Csík zenekarral. Ugyan nincs így aposztrofálva, de mehetünk az A38 Hajóra is: ott az Anima Sound System ünnepli 15 éves szülinapját. A Sportarénában pedig Demjén Rózsi a V’Moto Rockkal csal könnyeket a nosztalgiázók szemébe.

Anima Sound System

Anima Sound System

szerda, december 31.

És itt a várva várt óévbúcsúztató&újévköszöntő. Minden sarkon buli, minden DJ, aki él és mozog, ilyenkor lemezeket gyilkol. Lesz egy csomó élőkoncertes parti is, mi inkább ezeket preferáljuk. Mehetünk a margitszigeti Holdudvarba West-Balkán szilveszterre, ahol többek közt a Bëlga nyomja majd a süketeléseit. A Gödörben a Kistehén, a Parno Graszt és a Specko Jedno és még sokan mások, a Merlinben a Quimby, a PASO és Eric Sumoék segítenek elfeledtetni e válsággal terhelt kis évet. Idősebbek is elkezdhetik: a Syma csarnokban a Szikora Robi és az R-Go gidák valamint az Irigy Hónaljmirigy koncertezik. A Fonóban salsaszilveszter lesz Ella Valle irányításával, Szentendrén a Fő téren pedig ef Zámbó agymenése a Happy Dead Banddel.

Specko Jedno

Specko Jedno

—-Hova menjünk 2009. első napjaiban?—-

csütörtök, január 1.

Majdnem ugyanolyan hagyománya van annak, hogy az újév első napján komolyzenét hallgatunk, mint hogy másnaposak vagyunk. Az előbbit segíti elő a Müpa, ahol a Londoni Filharmonikus Zenekar és Kórus ad újévi hangversenyt. Konkrétan Haydn: A teremtés című oratóriumát vezetik elő Fischer Ádám dirigálásával. Akiknek ez túl komoly zene lenne, azok ismét a Gödört válasszák, ahol Peter Ogi, Másik János és a Quimby lép fel.

Quimby

Quimby

péntek, január 2.

Tulajdonképpen már elsején is elmehetünk a Rudas fürdőbe egy jó kis medencés, filmvetítéses partira, de az igazi, pótszilveszter utáni alkalom (szakkifejezéssel élve posztpótszilveszter) 2009. első péntekje lesz. A Cinetrip alatt megvitathatjuk, hogy a szilveszter vagy a másnap volt-e jobb, és persze ki fog derülni, – ahogy az Animal Cannibals mondja -, hogy ez itt az. Nincs is jobb, mint a medencében ázva pezsgőzni, mozizni és táncolni – egyszerre.

Menjek vagy maradjak: ünnepi programajánló 2

szombat, január 3.

Na, erre a napra kidől az összes zenész, már csak néhány DJ marad talpon. Az előbbiekből kivétel a Palermo Boogie Gang, amely az Old Man’s Pubban nyomja a 1930-as évek boogie woogie stílusát. A talpon maradt DJ-k vagy a Corvintetőn táncoltatják a legelszántabbakat (Pigno & Vida G), vagy a Könyvtár Pincekocsmában (DJ Tonya). Ezzel együtt még szombaton is találhatunk egy sor pótszilveszter elnevezésű lehetőséget a kulturált kikapcsolódásra.

Palermo Boogie Gang

Palermo Boogie Gang

vasárnap, január 4.

A vasárnapot utáljuk, pláne, ha az év első hétfőjét előzi meg. Egy ilyen többnapos újévköszöntés után durva lesz visszatérni az életbe, úgyhogy e napon pihenjünk, és mondjuk rúgjuk fel az összes fogadalmat, amit szilveszterkor tettünk. (Vigyázat, ezt csak a gonosz kisördög mondatta velünk!) Aki nem fogadja meg a pihenésre vonatkozó javaslatunkat, az menjen a Müpába Rost Andrea és Marcelo Álvarez Puccini-estjére, vagy a Mu Színházba Nikola Parov és Herczku Ágnes koncertjére.

Menjek vagy maradjak: ünnepi programajánló 2

—-Otthonülőknek tévéprogramok—-

maradjak …

Ha otthon maradunk, legjobb, ha olvasunk, főzőcskézünk, esetleg zenét hallgatunk. Amennyiben mégis tévét szeretnénk nézni, ne gondoljuk, hogy az ünnepekre elárasztanak a jó filmek (inkább a gagyikról mondható el ugyanez). Azért naponta egy ajánlatunk van a notórius tévézők számára is.

Kedd, december 23.
RTL Klub, 1:20

Gandhi

A filmeposz 56 évet ölel fel a 79 évesen merénylet áldozatává lett, legendás indiai vezető, Mohandas Karamchand Gandhi életéből. 1893-ban pár hónapra Dél-Afrikába érkezik az Angliában végzett, 24 éves családos indiai ügyvéd, Gandhi. A személyes méltóságát és igazságérzetét egyaránt sértő faji megkülönböztetés olyannyira megdöbbenti, hogy úgy érzi, tennie kell valamit. 21 év fáradságos küzdelme után az indiaiak és a színes bőrűek egyenlőségéért indított erőszakmentes küzdelem, a Satyagraha ideológusává és vezérévé érett. Ekkor kapta a “Mahatma” nevet, amely Indiában “nagy lelket” jelent. Richard Attenborough filmje 1983-ban szinte minden Oscart begyűjtött.

Menjek vagy maradjak: ünnepi programajánló 2

szerda, december 24.
Tv2, 20:05

Shrekből az angyal

Hogy készül kedvenc ogrénk és az ő szíve hölgye, Fiona a karácsonyra? E nyilván nem mindennapi adventbe pillanthatunk bele a félórás animációs filmmel. Kedvenceink most is, mint mindig mulatságos helyzetekbe keverednek és szívet melengető párbeszédeket folytatnak, s természetesen az összes eddigi szereplő is kivétel nélkül felbukkan.

Menjek vagy maradjak: ünnepi programajánló 2

csütörtök, december 25.
Tv2, 21:35

Igazából szerelem

Ha Hugh Grant, Colin Firth, Laura Linney, Liam Neeson, Emma Thompson együtt szerepel, legyen az akármilyen kis bugyutácska film, valószínűleg nézhető lesz. Londoni életek és szerelmek találkoznak össze és bontakoznak ki. A történet mozgatórugója a szerelem, legyen az első látásra, vagy éppen beteljesületlen, rangra, életkorra és családi állapotra való tekintet nélkül. Megérinti az agglegény miniszterelnököt, az anya nélkül maradt iskolásfiút, a korosodó, kiégett rocksztárt, és nem kerüli el a szerelmében csalódott, összetört szívű írót sem.

Menjek vagy maradjak: ünnepi programajánló 2

péntek, december 26.
m2, 21:55

Az angol, aki dombra ment fel és hegyről jött le

Ilyen sztori csak az angolok fejéből pattanhat ki! Amikor az angol térképrajzoló, Reginald Anson és társa, George Garrad megérkezik a Ffynnon Garw nevű wales-i falucskába, hogy felmérjék a falu mellett emelkedő, ugyancsak Ffynnon Garw nevű hegyet, rájönnek, hogy néhány láb hiányzik a magasságából a „hegységhez”. Tehát hivatalosan kénytelenek dombbá degradálni a helyiek büszkeségét és földrajzi nevezetességét. Igen ám, de szembetalálják magukat egy csapat olyan elszánt és különc walesivel, akiket még elképzelni is nehéz.

Menjek vagy maradjak: ünnepi programajánló 2

szombat, december 27.
Duna Tv, 21:30

Jackie Brown

Quentin Tarantino, a Ponyvaregény “kultuszrendezője” e filmjében is őrzi sajátos, groteszk hangvételét, kemény, az abszurditásig elmenő fekete humorát. Utánozhatatlan filmjének sikerét – mint nála mindig – most is sztárszereposztás (Pam Grier, Samuel L. Jackson, Bridget Fonda, Robert De Niro, Michael Keaton) segíti.

Menjek vagy maradjak: ünnepi programajánló 2

vasárnap, december 28.
m1, 23:30

Hatalmas Aphrodité

Woody Allen filmjében Lenny, felesége sugallatára adoptál egy kisgyereket. Az ifjú éles eszének csodájára járnak, ahogy egyre cseperedik. A befogadó szülők eldöntik, hogy megkeresik szeretett gyermekük valódi édesanyját. A történet érdekessége, hogy a témát a görög színjátszás elemeivel fejezik ki. Woody magánéletének egyik központi témáját bontotta ki, hiszen mint tudjuk, több gyermeket adoptált, akik közül felnőtt lányát elvette feleségül.

Menjek vagy maradjak: ünnepi programajánló 2

hétfő, december 29.
Tv2, 21:20

Az ügyfél

A John Grisham bestsellere alapján készült izgalmas thriller a korrupt, cinikus, veszélyekkel teli amerikai délen játszódik, valahol Memphis közelében. Egy 11 éves kisfiú testvérével játék közben egy szörnyű jelenet véletlen szemtanúja lesz: egy piszkos ügyekkel foglalkozó ügyvéd maffiakapcsolataitól megrettenve inkább az öngyilkosságba menekül, melynek helyszínéül az erdőt választotta. Ám halála előtt még a közelben lapuló Mark füle hallatára elmondja, hogy gengszter ismerőse, Mundano hová rejtette el az általa meggyilkolt szenátor holttestét. Mark megmenekül, és senkinek nem beszél arról, amit látott és hallott, ám a rendőrség rájön, hogy az öngyilkosságnak tanúja volt. Ettől a perctől kezdve Markot a gengszterek is és a szövetségi nyomozók is kézre akarják keríteni.

Menjek vagy maradjak: ünnepi programajánló 2

kedd, december 30.
Tv2, 21:20

A cég

Sydney Pollack izgalmas filmjében a tehetséges fiatal jogászhallgatót, Mitch-et (Tom Cruise) már a diplomája előtt megkeresi egy nagy cég, és vissza nem utasítható állást ajánl neki. Különös megtiszteltetésnek tűnik az ajánlat. A cég luxuskörülményeket biztosít számára. A rászakadt kényelem közepette Mitch eleinte természetesnek veszi a cégben uralkodó viszonyokat. Azonban hamarosan különös dolgok történnek. Két közös tulajdonost holtan találnak. Ráadásul az FBI megkörnyékezi, hogy szállítson számukra információkat a cégről és szerezze meg a titkos szerződéseket. Mitch válaszút elé kerül: segítsen az FBI-nak vagy a cég érdekeit tekintse szem előtt és hunyjon szemet a titokzatos események fölött. Egyik választás sem tűnik okosnak, hiszen mindkét esetben az életével játszik. Mitch inkább egy harmadik utat választ. Saját tervét valósítja meg.

Menjek vagy maradjak: ünnepi programajánló 2

szerda, december 31.
m1, 1:00

Rocky Horror Picture Show

Szilveszterkor a legnagyobb buliölés a tévézés. Amúgy sincs nagyon mit nézni a felkínált szórakoztatónak szánt gagyik között. Az m1-en viszont hajnali egykor egy ritkán elcsíphető klasszikus megy (vegyük fel), a Rocky Horror Picture Show. A klasszikus horrortörténetben Brad és Janet nászútra indul. Az erdőn átvezető úton azonban bajba kerül a fiatal pár: kocsijuk lerobban, a vihar is éppen most tört ki, az úton egy lélek sem jár, az óra mutatója pedig könyörtelenül közelít az éjfél felé. Szerencsére (?) Janet úgy emlékszik, hogy nem messze látott egy kisebb kastélyt – onnan talán hívhatnak segítséget. Az épületet valóban meg is találják és bármennyire is kísértetiesnek tűnik, becsengetnek. Ezzel életük legkülönösebb és legrémisztőbb kalandja veszi kezdetét. És közben szól a rock and roll.

Menjek vagy maradjak: ünnepi programajánló 2

csütörtök, január 1.
RTL Klub, 23:25

Moulin Rouge

Na, itt belekukkanthatunk, hogyan mulattak Párizsban az előző századfordulón. A sokdíjas zenés filmben a zseniálisan összemixelt zenék, és a legendás helyszín színpompás bemutatása már önmagában is érdekes lenne. E mellett van némi sztori is, amit nagyszerű színészek játszanak el. Christian ragyogóan tehetséges, fiatal író, aki apja akarata ellenére Toulouse-Lautrec bohém körében tölti napjait. A festő vezeti be a Montmartre művésztársaságába, nem utolsó sorban pedig a mulatók csillogóan dekadens, féktelen világába, ahol szinte minden elképzelhető – kivéve az őszinte szerelmet. Christian azonban őrülten beleszeret Párizs leghírhedtebb mulatójának legünnepeltebb csillagába.

Menjek vagy maradjak: ünnepi programajánló 2

péntek, január 2.
Duna Tv, 22:00

Match Point

Woody Allen 2005-ös filmje egy fiatalember drámája; a társadalmi felemelkedéséről szól, és ambíciói szörnyű következményeiről. A főszereplő két nő között őrlődik, és mert nem lát kiutat ebből a helyzetből, szélsőséges eszközökhöz folyamodik. A színészek valamennyien angolok, a történet az angol felső középosztály köreiben játszódik. Scarlett Johansson játssza a gyönyörű amerikai lányt, aki Jonathan Rhys Meyers és felesége, Emily Mortimer közé áll. Matthew Goode alakítja Emily gazdag fivérét, aki a tragikus eseményeket elindítja.

Menjek vagy maradjak: ünnepi programajánló 2

szombat, január 3.
Duna Tv, 20:00

A Generális

A filmtörténet egyik nagy klasszikusát, az 1927-es Buster Keaton-filmet nemrég digitálisan felújították. A fekete-fehér Generális főszereplője Johnny Gray, akinek életében két szerelem létezik: a mozdonya, a “Generális” és szép kis menyasszonya, Annabelle. 1861 tavaszán járunk, amikor Amerikában Észak Dél ellen harcol. Amikor a háború városukba is elérkezik, Annabelle apja és bátyja azonnal bevonul. Egy félreértés következtében azt hiszik Johnnyról, hogy gyávaságból nem állt katonának. Johnnynak és mozdonyának sok, szinte hihetetlen kalandokban kell bizonyítania hősiességét. Ennek az áldozatául esik egy északi hadtest és a Sziklás-folyó hídja is.

Menjek vagy maradjak: ünnepi programajánló 2

vasárnap, január 4.
Duna Tv, 21:55

Volver

Pedro Almodóvar minden filmje figyelmet érdemel. A 2006-os Volverében Raimunda (Penélope Cruz) egy fiatal, keményen dolgozó és igen vonzó édesanya, aki munkanélküli férjével neveli serdülőkorban lévő lányukat. Nővére, Sole viszont igen félénk nő, aki egy illegális fodrászszalonban keresi kenyerét. A férje faképnél hagyta és lelépett egyik ügyfelével. Sole azóta egyedül él. Egy tavaszi vasárnapon Sole felhívja Raimundát, hogy tájékoztassa őt Paula nénikéjük haláláról. Raimunda nagyon szerette nénikéjét, mégsem tud ott lenni a temetésen. Sole egyedül tér vissza szülővárosába, ahol a szomszédok közlik, édesanyja visszatért a túlvilágról, hogy Paula nénikéjének gondját viselje betegeskedő éveiben.

Menjek vagy maradjak: ünnepi programajánló 2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik