Élet-Stílus

Korlátolt az amerikai irodalom?

admin
admin

2008. 12. 22. 10:54

Lemondott tisztségéről Horace Engdahl, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Királyi Akadémia főtitkára, aki szeptemberben nagy vitát váltott ki az európai irodalomnak az amerikaiaval szembeni "felsőbbrendűségét" bizonygató kijelentéseivel.

Az irodalomtudós Engdahl, mint a Svenska Dagbladet című svéd lap megírta, 2009. június 1-én válik meg tisztségétől, napra pontosan 10 év után. Utóda Peter Englund történész, haditudósító lesz. Bár Engdahl azt mondja, hogy a testület már májusban döntött távozásáról, búcsújában közrejátszhat, hogy szeptemberben kijelentette: nem véletlen, hogy a legtöbb irodalmi Nobel-díjas európai.

“Természetesen nagyon erőteljes irodalommal rendelkezik minden kultúra, de nem lehet nem figyelembe venni azt a tényt, hogy Európa a mai napig az irodalmi világ központja és nem az Egyesült Államok” – mondta akkor. Engdahl szerint az amerikai írók “túlságosan fogékonyak tömegkultúrájuk divatjai iránt” és ez rontja munkáiknak minőségét – írja az MTI.

“Az Egyesült Államok túlságosan elszigetelt. Nem fordítanak eleget más irodalmakból, és nem vesznek részt a világirodalom nagy dialógusaiban. Ezt a tudatlanság korlátozó hatású” – tette hozzá.

Ismét európai lett Nobel-díjas

Engdahl kijelentéseit felháborodottan vették tudomásul az Atlanti-óceán túlsó partján. A svéd akadémia mindazonáltal folytatta az európai irodalom elismerését Jean-Marie Gustave Le Clézio Nobel-díjával. Az amerikai morgás akár jogos is lehet, hiszen az Egyesült Államokból utoljára 1993-ban az afro-amerikai Toni Morrisont találta érdemesnek az akadémia az irodalmi Nobel-díjra, előtte pedig 1987-ben a Szovjetunióból emigrált Joseph Brodsky kapta meg a díjat “amerikai színekben”.

Horace Engdahlt éles bírálatok érték amiatt is, mert vonakodott az akadémia szolidaritását nyilvánítani Roberto Saviano olasz íróval, akit a maffia halállal fenyegetett meg leleplező írásai miatt.

A hatvanéves leköszönő főtitkár a tagja marad az akadémia 18 tagú elnökségének, ahová 1997-ben választották be.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.