Élet-Stílus

Cancellara megelőzte Federert

A teniszsztár Roger Federert megelőzve az országúti kerékpáros Fabian Cancellara lett az év legjobb férfi sportolója Svájcban. Németországban az úszó Britta Steffen és a súlyemelő Matthias Steiner kapta az elismerést.

A 27 esztendős, kétszeres világbajnok Cancellara a pekingi olimpián megnyerte az időfutamot, a mezőnyversenyben pedig bronzérmes lett. Federer mögött az alpesi síző Didier Cuche végzett a harmadik helyen.

A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) honlapjának beszámolója szerint a nőknél már nem volt ilyen erős a mezőny, a tornász Arielle Kaeslinnek elég volt egy ötkarikás ötödik hely is (ugrás) a győzelemhez.

Federer a csapatok versenyében vigasztalódhatott: Stanislas Wawrinkával ők érdemelték ki a legjobbnak járó elismerést, elsősorban az olimpiai páros diadalukért.

A svájcit Pekingben az amerikai Blake búcsúztatta (MTI/EPA)

A svájcit Pekingben az amerikai Blake búcsúztatta (MTI/EPA)

Németországban mintegy 1500 sportújságíró részvételével lezajlott szavazáson a pekingi olimpián két aranyérmet szerző Steffen (3683 pont) nagy fölénnyel előzte meg a vívó Britta Heidemannt (2076) és a sílövő Magdalena Neunert (1545). A férfiaknál az idén ugyancsak ötkarikás bajnok, osztrák születésű Steiner – aki néhány héttel kínai diadala előtt vesztette el balesetben feleségét – ugyancsak simán nyert 3665 ponttal az asztaliteniszező Timo Boll (2383) és a triatlonos Jan Frodeno (1647) előtt.

A csapatok közül az olimpiai bajnok gyeplabda-válogatott végzett az élen (3381), második az újonc létére Bundesliga-éllovas Hoffenheim futballgárdája (2467), harmadik pedig a férfi asztalitenisz-válogatott (1494) lett.

Morgenstern egyelőre keresi tavalyi formáját (MTI/EPA)

Morgenstern egyelőre keresi tavalyi formáját (MTI/EPA)

A sógoroknál a síugró Thomas Morgenstern és az úszó Mirna Jukic lett az év sportolója. Előbbi úgy nyerte meg a Világkupát, hogy összetettbeli sikere már hat versennyel a zárás előtt biztos volt. A bécsi díjkiosztón egyébként még egy elismerés jutott neki, ugyanis csapatban – Martin Kochhal, Gregor Schlierenzauerrel és Andreas Koflerrel – szintén első lett.

A hozzá hasonlóan 22 éves Jukic az ország történetének legeredményesebb úszója. A Horvátországban született, 2000 óta osztrák állampolgár sportoló idén egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet nyert az eindhoveni Európa-bajnokságon, majd a pekingi olimpiáról egy bronzzal tért haza.

Különdíjat kapott az alpesi síző Matthias Lanzinger, akinek májusban egy bukás miatt amputálni kellett a bal lábszárát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik