Élet-Stílus

Fair play-díjat kapott Kozmann

Kozmann György olimpiai bronzérmes kenus és Biros Péter háromszoros ötkarikás bajnok vízilabdázó vehette át a sportszerű cselekedetért járó trófeát a Magyar Olimpiai Bizottság fair play és etikai testületének keddi díjátadó ünnepségén a Művészetek Palotájában. Életművéért Kovács Ferenc labdarúgóedző részesült elismerésben.

Kamuti Jenő, a hazai – és egyben a nemzetközi – fair play bizottság elnöke elmondta, hogy az idén „örvendetesen sok” jelölés érkezett a különböző kategóriákban, majd rövid ismertetőt tartott arról, mikor és hol jelent meg először a fair play kifejezés: az irodalomban Shakespeare-nél, míg a sportban a vívásban használták elsőként. Megemlítette, hogy a nemzetközi fair play bizottság 1964-es megalakulása után a magyarok az elsők között csatlakoztak a sportszerűségi mozgalomhoz, amikor a hazai sportvezetők 1967-ben létrehozták a magyar fair play bizottságot.

„Remélem, senki nem érti félre, amit mondok, de bár ne kaptam volna meg ezt a díjat” – kommentálta az elismerést Kozmann György, aki párja, Kolonics György halála után talpra állt, és új társsal, Kiss Tamással bravúros bronzérmet szerzett Pekingben.

A pekingi hősök (MTI)

A pekingi hősök (MTI)

„Azt hiszem, négy vagy öt ember tudott az állapotomról, a csapatból viszont egyedül Szécsi Zoli. Az olimpiai döntő után mondtam el a többieknek, hogy a szívem mellett egy cisztát fedeztek fel az orvosok, és így játszottam – mondta az MTI-nek Biros Péter. – Talán fel sem fogták az egészet. Persze elmagyaráztam nekik, hogy orvosi engedéllyel szerepeltem az olimpián. Nem éreztem, hogy a ciszta zavarta volna a szívemet, de hangsúlyozom, csakis orvosi engedéllyel vállaltam a szereplést.”

A különdíjat azzal érdemelte ki Overdose stábja, hogy a párizsi versenyen az elrontott rajt utáni ismételt versenyben nem engedte elindulni a lovat, vagyis a gyors pénzszerzés helyett a négylábú egészségének megőrzését tartotta szem előtt. Kamuti Jenő a díj átadásakor répát és almát küldött a mind ez idáig veretlen négylábúnak.

A trófeákat és a diplomákat Kamuti és Kovács István olimpiai és világbajnok ökölvívó adta át.

A díjazottak
Fair play cselekedet:
trófea – Kozmann György (kenu) és Biros Péter (vízilabda)
diploma – Nagysolymosi Sándor (cselgáncs), Kanyó Zsolt (atlétika, kerekesszékes gerelyhajítás), U16-os szekszárdi labdarúgócsapat

Életmű:
trófea – Kovács Ferenc (labdarúgás)
diploma – dr. Miltényi Márta (atlétika, orvos), dr. Gábor Antal (vízilabda, orvos), Varga Ferenc (kajak)

Fair play népszerűsítése:
trófea – Peking Szurkolói Klub
diploma – MTV Telesport

Fair play különdíj:
Overdose versenyló stábja

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik