Élet-Stílus

A Fidesz megtiltaná a stúdióprivatizációt

A Fidesz arra szólítja fel a kormányt, hogy ne írja ki újra a Hunnia, az Objektív és a Budapest filmstúdió privatizálásáról szóló pályázatot; az ellenzéki párt törvénymódosítást is kezdeményez, hogy ne lehessen eladni ezeket filmstúdiókat - mondta Halász János, az ellenzéki párt szakpolitikusa hétfői sajtótájékoztatóján.

A politikus elmondta: az elmúlt időszakban a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. pályázatot hirdetett három filmstúdió, a Hunnia, az Objektív és a Budapest Filmstúdió privatizálására.

Halász János az ügyben kétszer is kérdést tett fel Veres János pénzügyminiszternek, legutóbb hétfőn. A fideszes politikus szerint Veres János először nem válaszolt érdemben arra, hogy miért akarják eladni a három filmstúdiót, most pedig azt mondta, hogy a pályázatokat visszavonták.

A fideszes képviselő ezért arra szólította fel a kormányt, hogy ne is írják ki újra ezt a pályázatot. Bejelentette, hogy a Fidesz törvénymódosító javaslatot nyújt be, hogy a három stúdiót ne lehessen eladni, maradjon állami tulajdonban.

Halász János szerint a módosítást a tavaszi ülésszak legelején már tárgyalni tudja az Országgyűlés. Hangsúlyozta, hogy a privatizálás ellen a filmszakma egy jelentős része tiltakozott. A képviselő szerint az sem tisztázódott, hogy ezek a filmstúdiók egy esetleges eladás után hogyan részesülhetnek az 1990 előtt készült magyar filmek hasznosításából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik