Élet-Stílus

Kétgólos Barca-siker az El Clásicón

A spanyol bajnokság 15. fordulójának csúcsrangadóján a Barcelona Samuel Eto’o és Lionel Messi találataival győzte le a nagy riválist. A Real Madrid a vártnál nehezebben adta meg magát, de a katalánok megérdemelten diadalmaskodtak, és léptek meg 12 ponttal a címvédőtől.

Hosszú ideje nem volt már olyan El Clásicó, amelyen ennyire egyértelműek lettek volna az erőviszonyok. Bernd Schuster, a Real Madrid német tréner is úgy látta, hogy csapatának nincsen esélye a bombaformában futballozó Barcával szemben, és ez az állásába került. A bajnoki címvédő madridiak a Toittenhamtól elküldött Juande Ramosszal a kispadon érkeztek a Nou Campba.

Nem tudni, hogy az új tréner milyen taktikával küldte ki a pályára a Real játékosokat, ám az szembetűnő volt, hogy Lionel Messit, az ellenfél egyik vezérét az első percekben folyamatosan aprították. Az apró argentin nem is sokat fickándozott, miután Sergio Ramos vagy éppen Sneijder megtaposta hátulról az Achilles-ínát.

A katalánoknál volt szinte folyamatosan a labda (75-25 százalék az első félidőben), ám az utóbbi hetekben meglehetősen szellős madridi védelmet jól megszervezte Ramos. Messinek volt egy gyengécske lövése, Henry szélről leadott bombáját pedig ujjheggyel tornázta ki Casillas.

Casillas nem tehetett a gólokról (MTI/EPA)

Casillas nem tehetett a gólokról (MTI/EPA)

A labdabirtoklás ellenére az első félidő legnagyobb helyzete a kapu elé betömörülő Real előtt adódott. Az addig nagyon halovány Drenthe kapott egy remek kiugratást Raúltól, lefutotta Dani Alvest, és egyedül vezethette a labdát a kapura. A holland szélső azonban a kimozduló Victor Valdest találta el.

A szünet után sem ment az indult be a katalán gólgyártás, a madridiak fegyelmezetten védekeztek. A széleken Henry illetve Messi nem tudott az embere mögé kerülni, ha mégis eljutottak a Barca-támadók a tizenhatoson belülre, akkor pedig a sokat kritizált, de szombat este remekül helyt álló Cannavaro-Metzelder-duó tisztázott.

Egészen a 70. percig nem történt semmi izgalmas, akkor azonban a Gudjohnsen helyére beküldött Busquets kiharcolt egy büntetőt a Barcának. A tizenegyest Eto’o vállalta, de Casillas megérezte az irányt, és kiütötte a félmagasan a bal sarokba küldött lövést.

nézőcsúcs

A szezon eddigi legmagasabbb nézőszámát rögzíthették a Camp Nou Stadionban, a “Clásicóra” 96 059-en voltak kíváncsiak a helyszínen. A Primera División 15. fordulójának szupermeccsétől még a kíméletlenül és folyamatosan zuhogó eső sem tudta elriasztani a Barca híveit, akik már órákkal a találkozó előtt gyakorlatilag megtöltötték a katalán élcsapat labdarúgószentélyét, ahol “boldogan áztak”, énekléssel és rigmusok kántálásával szórakoztatva magukat. Ami a lelátó telítettségét illeti, a szombati csata előtt a Valencia látogatása vonzotta a legtöbb nézőt a Camp Nouba: arra a bajnokira 82.889 fizető néző látogatott ki, a “bronzérem” pedig a Barca-Atlético Madrid mérkőzésé, amelyet 75.232-en tekintettek meg.

A kihagyott ziccer után a Barcelona fergeteges rohamokat indított, és nem sokkal a lefújás előtt megszerezte a teljesen megérdemelt vezetést. Egy szögletet követően Puyol visszafejelt labdáját a büntetőt hibázó Eto’o öt méterről a gólvonal mögé piszkálta.

A kitámadó madridiakat a hajrában a katalánok még egyszer eredményesen lekontrázták, és ezzel magabiztosan nyerték az El Clasicót. Négy év után verte meg a Barca a Real Madridot, és győzelmével 12 pontra leszakította a bajnoki címvédőt.


Primera División, 15. forduló:


FC Barcelona-Real Madrid 2-0


Gól: Eto,o (83.), Messi (91.)

Valencia-Espanyol 2-1


Gól: Raúl Albiol (58.), Vícente (81.), illetve Román (28.)

Kiállítva: Rufete (39., Espanyol)

Vasárnapi meccsek:

Almería-Racing Santander 17 ó
Athletic Bilbao-Sporting Gijon 17
Getafe-Real Mallorca 17
Málaga-Numancia 17
Recreativo Huelva-Osasuna 17
Valladolid-Deportivo La Coruna 17
Sevilla-Villarreal 19
Atlético Madrid-Real Betis 21

serie a, 16. forduló, szombati meccsek

Napoli-Lecce 3-0
Gól: Hamsik (11.), Pazienza (42.), Denis (65.)

Bologna-Torino 5-2
Gól: Volpi (48.), Di Vaio (55., 62., 79.), Bernacci (68. 11-esből), illetve Barone (7.), Abate (53.)
Kiállítva: Pratali (78., Torino)

Vasárnapi program:
AS Roma-Cagliari 15 ó
Fiorentina-Catania 15
Genoa-Atalanta 15
Internazionale-Chievo 15
Palermo-Siena 15
Reggina-Sampdoria 15
Udinese-SS Lazio 15
Juventus-AC Milan 20:30

Ajánlott videó

Olvasói sztorik